Blondie
Dlaczego Blondie? Bo, taka blondyneczka z tego ciasta. Jest ono na bazie słodzonego mleczka skondensowanego i białej czekolady.
Szybkie w przygotowaniu, a po upieczeniu niesamowicie pachnie.
Jest jeszcze jedna zaleta tego ciasta: nie wymaga użycia miksera.
Blaszka: ok: 20 cm x 20 cm, pokrojone na 9 kawałków
Składniki:
1/3 szklanki masła, temp pokojowa (ew. olej kokosowy)
1/2 tabliczki białej czekolady ( 50g)
1 jajko
1/2 puszki (około 250 ml ) mleczka skondensowanego słodzonego
ekstrakt z wanilli
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka świeżej skórki z cytryny
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 170° C.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Do większej miski wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem, dodajemy mleczko skondensowane, wanilię oraz skórkę z cytryny. Mieszamy.
- Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
- Wylewamy ciasto na blaszkę i pieczemy około 30 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
- SMACZNEGO