Blok czekoladowy wypasiony fit
Blok czekoladowy często kojarzony z PRL-em. Bo wtedy była margaryna, niebieskie mleko w proszku i kakao. I szczerze mówiąc jest lepszy niż niejeden wyrób czekoladowy dziś. Ja mój zrobiłam oblałam gorzką czekoladą a do środka poszło masło ( może być także stały olej kokosowy). Dla wegan jest też "mleko" w proszku kokosowe -ale przyznam - nie robiłam z nim. Ale w najbliższym czasie sprawdzę. Zamiast mleka w proszku weganie mogą użyć czerwoną fasolę. Do środka poszedł cukier kokosowy, pistacje, śliwka suszona i żurawina. Na wierzch płatki róż.
mleko w proszku 250 gram
masło lub olej kokosowy (125 gram)
cukier kokosowy 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
100 gram pistacji
garść żurawiny
kilka śliwek suszonych kalifornijskich
gorzka czekolada 100 gram
1 łyżka masła ( oleju kokosowego)
Małą keksówkę wyłóż papierem i przelej masę.Do garnka wlej wodę, dodaj kakao, masło, cukier kokosowy oraz osiem kostek gorzkiej czekolady - zagotuj mieszając składniki. Odstaw do wystygnięcia.
Posiekaj pistacje, żurawinę i śliwki. Do przestudzonej mieszanki dodaj mleko w proszku i szybko mieszaj, dodaj do masy orzechy i suszone owoce. Wymieszaj. Wierzch wyrównaj szpatułką lekko zwilżoną olejem. Włóż do lodówki na kilka godzin. Z reszty czekolady i łyżki masła zrób polewę w kąpieli wodnej. Przestudź i oblej wyjęty blok czekoladowy. Wierz udekoruj posiekanymi pistacjami, płatkami róży oraz listkami mięty.