Bliny rosyjskie
Ciąg dalszy dań bezmięsnych;-) Choć akurat ta propozycja bardziej nadaje się na przystawkę niż na danie główne. Już od dawna za mną chodziły bliny rosyjskie i w końcu nadszedł ich dzień... Te zrobiłam z samej mąki gryczanej, ale następne będą już dodatkiem pszennej.
Składniki:
- 2 szklanki mąki gryczanej,
- 2 szklanki mleka,
- 35 g świeżych drożdży,
- sól,cukier
- olej,
- śmietana gęsta 18% tł.,
- kawior lub wędzony łosoś,
- cytryna i koperek jako dodatek.
Przygotowanie:
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim rozkruszone drożdże z odrobiną cukru. Dodać mąkę, a na końcu sól i dobrze wymieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 2-3 h. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć bliny z dwóch stron na złoty kolor. Podawać ze śmietaną i kawiorem lub łososiem, obok położyć cząstki cytryny i koperek.