Bliny na zakwasie
![Bliny na zakwasie](/obrazek/duze/bliny-na-zakwasie-57298.jpeg)
![Zdjęcie: Bliny na zakwasie Zdjęcie - Bliny na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/57298.jpeg)
Bardzo smaczny pomysł na spożytkowanie nadmiaru zakwasu...
Przepis podała Margot na forum CinCin.
Składniki:
250 g zakwasu ( 1 – 1 1/2 szklanki)
1 łyżka miodu
1 – 2 łyżki oleju
1 jajko, lekko ubite widelcem
szczypta soli
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
![Zdjęcie: Bliny na zakwasie Zdjęcie - Bliny na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/57299.jpeg)
Wymieszać wszystkie składniki w misce.
Jeśli zakwas jest bezpośrednio wyjęty z lodówki, zostawić go na 10- 20 minut w pokojowej temperaturze. Smażyć bliny z dwóch stron na średnim ogniu na dobrze nagrzanej patelni lekko posmarowanej olejem. Podawać gorące – z miodem, klonowym syropem, jogurtem, śmietaną, dżemem czy świeżymi owocami jagodowymi."
Są wyjątkowo smaczne.
![Zdjęcie: Bliny na zakwasie Zdjęcie - Bliny na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/57300.jpeg)