Biszkoptowe maczki vel baletki (bitki)
Biszkoptowe maczki znają chyba wszyscy. Malutkie, urocze biszkopciki posypane makiem i przełożone marmoladą leżały niegdyś w każdej cukierni. Samodzielne ich upieczenie w domu jest bajecznie proste, dlatego zachęcam, wszak teraz w czasie adwentu to rytuał. Jednocześnie doskonała okazja do wspólnego spędzenia czasu, pieczenia, jedzenia i obdarowywania bliskich słodkościami.
Te maleństwa są dietetyczne, bo upieczone bez dodatku tłuszczu. Jeśli cukier zastąpisz zdrowszym słodzidłem i użyjesz domowego dżemu to zrobisz super zdrowe ciasteczka.
Zaproś dzieci do wspólnej zabawy w kuchni!
Składniki (na 2 blachy):
2 jajka
50 g mąki orkiszowej jasnej
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki maku
200 g gęstego dżemu
1-2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i po jednym żółtku. Masa powinna trzykrotnie zwiększyć objętość
- przesianą mąkę delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki z masą jajeczną
- ciasto przełożyć do szprycy lub po prostu do woreczka foliowego i uciąć rożek
- na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać porcje ciasta zachowując odstępy. Przed pieczeniem posypać ziarenkami maku
- piec 10 minut w 180' C do lekkiego zrumienienia
- dżem wymieszać z bułką tartą lub pokruszonymi biszkopcikami (lub innymi ciasteczkami) do odpowiedniej konsystencji. Zbyt rzadki będzie po prostu wypływał przy złożeniu
- przekładać ciasteczka dżemem i połączyć w pary