Biszkopt z truskawkami – prosty i lekki
Ten przepis na biszkopt z truskawkami to nic innego niż prosty i puszysty biszkopt, który z pominięciem truskawek można wykorzystać jako bazę do większości tortów. Kto jednak nie lubi takiego biszkoptu z pierwszymi polnymi truskawkami. Ja wprost uwielbiam i muszę przyznać, że nie tylko ja. Ciasto chociaż absurdalnie proste, rozchodzi się z talerza w mgnieniu oka. Zapewniam, że pełna blacha zniknie jeszcze tego samego dnia, a może nawet szybciej.
Oczywiście możliwe są też pewne modyfikacje tego przepisu. Jeśli bowiem upieczecie biszkopt bez owoców, można dodać je później, jako kwaskowy mus, albo zalać bitą śmietaną i galaretką. Te alternatywne polecam, jeżeli chcielibyście użyć mrożonych truskawek. Nie polecam dodawać ich do pieczenia, bo niestety są zbyt ciężkie i na pewno opadną na samo dno, tworząc nieapetyczną mokrą podstawę biszkoptu. Pod galaretką lub w formie musu sprawdzą się dużo lepiej.
Ja jednak upieram się przy pierwotnej wersji. Z kleksem gęstej śmietany lub serka mascarpone smakuje lepiej niż niejeden wykwintny i wielowarstwowy tort. Spójrzcie tylko jak łatwo przygotować taki biszkopt z truskawkami.
Prosty biszkopt z truskawkami Szybkie do przygotowania ciasto ze świeżymi owocami. Najlepiej smakuje z kleksem gęstej śmietany. Drukuj przepis Skomentuj Czas przygotowania: 10 minutes Czas gotowania: 40 minutes Okazja: DeserRodzaj dania: Ciasto z owocamiSłowa kluczowe: truskawki Porcji: 10 porcji Składniki- 5 jajek dużych
- 180 g cukru - około 2/3 szklanki
- 10 g cukru waniliowego
- 125 g mąki pszennej - około 2/3 szklanki
- 30 g skrobi ziemniaczanej - około 2 łyżki
- 500 g truskawek
- 15 g cukru pudru do oprószenia
- 200 ml gęstej śmietanki
- szczypta soli
- Rozgrzej piekarnik do 165 stopni C
- Truskawki umyj, osusz i oczyść z szypułek. Pokrój na cząstki.
- Jajka wybij do misy robota kuchennego i ubijaj przez około 2 minuty ze szczyptą soli na wysokich obrotach.
- Dodaj cukier i cukier waniliowy i kontynuuj ubijanie przez około 6-8 minut. Piana powinna być bardzo jasna i gęsta.
- Dodaj przesiane dwukrotnie obie mąki i bardzo delikatnie wymieszaj silikonową łopatką lub drewnianą łyżką.
- Gotowe ciasto przełóż na blache o wymiarach 20cm x 30 cm (dno wyłożone pergaminem) i wyrównaj.
- Na surowym cieście rozsyp delikatnie pokrojone truskawki.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 35-40 minut. Gotowe ciasto powinno być wypieczone na środku i po bokach.
- Ostudź przez 15 minut, a następnie oddziel brzegi biszkoptu od formy i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
- Podawaj z gęstą słodką śmietaną 36% lub serkiem mascarpone wymieszanym z kilkoma łyżkami mleka.
- Jeśli nie czujesz się pewnie w pieczeniu biszkoptów, dodaj do mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Jeśli chcesz uzyskać biszkopt bezglutenowy, zastąp mąkę pszenną 2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej.