Biscotti z migdałami
Do upieczenia porcji Biscotti zabierałam się już od dobrych kilku miesięcy i zabrać się nie mogłam… aż do wczoraj. Ten przedświąteczny czas to świetna okazja do próbowania nowych przepisów. Próba okazała się więcej niż udana, ciasteczka zostały zjedzone (choć może stosowniej byłoby powiedzieć: pochłonięte) w ekspresowym tempie. Cóż, nie pozostaje mi nic innego, niż za kilka dni upiec kolejna ich blachę.
Biscotti z migdałami
Składniki
- migdały - 1 szklanka
- masło - 120 g, miękkie
- cukier - 1 i 1/2 szklanki
- jajka - 2
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- mąka pszenna - 3 szklanki
- suszone morele - garść, przekrojone na 2-3 części
- rodzynki - garść
- olejek migdałowy - 4 krople
Sposób przygotowania
Masło zmiksować z cukrem na puszysta masę, dodać jajka oraz olejek migdałowy. Do powstałej puszystej masy wmieszać mąkę z proszkiem, sodą i solą. Wsypać bakalie, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować na kształt bochenka długiego na około 30 cm, wysokiego na 8cm. Wstawić do pieca nagrzanego do 175 oC,piec około godziny (do lekkiego zarumienienia). Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić przez 15 minut na kratce po czym pokroić na ukośne "kromki" o szerokości około 1 cm. Tak pokrojone kawałki ponownie ułożyć na blasze i podpiec do zarumienienia przez około 15 minut.