„Bigosik” z młodej kapusty
Tak miło się złożyło, że mój Tato wybrał się rano na targ. Dostałam więc wielki pęczek koperku, młodą kapustę, botwinkę i drożdżówkę z rabarbarem:)
Nie miałam szczególnego pomysłu co zrobić na obiad, taki zestaw spadł mi więc z nieba! Kapusta z koperkiem- to jest to, a buraczki niech zaczekają na swoją kolej do jutra.
A skoro o sezonowych produktach mowa, widzieliście pierwszy odcinek „Jakubiaka w sezonie”? Ja tak i bardzo mi się podobał!
„Bigosik” z młodej kapusty
Składniki
- kapusta - młoda, 1 główka
- szynka - długo dojrzewająca, 6 plastrów
- cebula - 1 szt
- koperek - pęczek
- sól, pieprz - do smaku
- olej - 1 łyżka
- masło - 1 łyżka, zimne
- liśc laurowy - 1 szt
- ziele angielskie - 3 ziarenka
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Kapustę umyj i poszatkuj. Przełóż do dużego garnka, dolej ok. 1/2 szklanki wody, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy, duś pod przykryciem na wolnym ogniu. Na patelni z olejem podsmaż posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę szynkę- dorzuć je do kapusty. Gotuj aż kapusta stanie się miękka, przypraw cukrem i ewentualnie (szynka jest słona!) solą, popieprz. Jeśli chcesz potrawę zagęścić, rozprowadź mąkę w małej ilości wody i wlej do gotującej się kapusty. Na koniec, już po wyłączeniu gazu, dodaj masło oraz posiekany koperek. Podawaj z młodymi ziemniakami.