„Bigosik” z młodej kapusty

Tak miło się złożyło, że mój Tato wybrał się rano na targ. Dostałam więc wielki pęczek koperku, młodą kapustę, botwinkę i drożdżówkę z rabarbarem:)

Nie miałam szczególnego pomysłu co zrobić na obiad, taki zestaw spadł mi więc z nieba! Kapusta z koperkiem- to jest to, a buraczki niech zaczekają na swoją kolej do jutra.

A skoro o sezonowych produktach mowa, widzieliście pierwszy odcinek „Jakubiaka w sezonie”? Ja tak i bardzo mi się podobał!

Zdjęcie - „Bigosik” z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - „Bigosik” z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - „Bigosik” z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

„Bigosik” z młodej kapusty

Agata, 21 maja 2011

Zdjęcie - „Bigosik” z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • kapusta - młoda, 1 główka
  • szynka - długo dojrzewająca, 6 plastrów
  • cebula - 1 szt
  • koperek - pęczek
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka, zimne
  • liśc laurowy - 1 szt
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

Kapustę umyj i poszatkuj. Przełóż do dużego garnka, dolej ok. 1/2 szklanki wody, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy, duś pod przykryciem na wolnym ogniu. Na patelni z olejem podsmaż posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę szynkę- dorzuć je do kapusty. Gotuj aż kapusta stanie się miękka, przypraw cukrem i ewentualnie (szynka jest słona!) solą, popieprz. Jeśli chcesz potrawę zagęścić, rozprowadź mąkę w małej ilości wody i wlej do gotującej się kapusty. Na koniec, już po wyłączeniu gazu, dodaj masło oraz posiekany koperek. Podawaj z młodymi ziemniakami.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy