„Bigosik” z młodej kapusty

Tak miło się złożyło, że mój Tato wybrał się rano na targ. Dostałam więc wielki pęczek koperku, młodą kapustę, botwinkę i drożdżówkę z rabarbarem:)

Nie miałam szczególnego pomysłu co zrobić na obiad, taki zestaw spadł mi więc z nieba! Kapusta z koperkiem- to jest to, a buraczki niech zaczekają na swoją kolej do jutra.

A skoro o sezonowych produktach mowa, widzieliście pierwszy odcinek „Jakubiaka w sezonie”? Ja tak i bardzo mi się podobał!

Zdjęcie - „Bigosik” z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - „Bigosik” z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - „Bigosik” z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

„Bigosik” z młodej kapusty

Agata, 21 maja 2011

Zdjęcie - „Bigosik” z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • kapusta - młoda, 1 główka
  • szynka - długo dojrzewająca, 6 plastrów
  • cebula - 1 szt
  • koperek - pęczek
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka, zimne
  • liśc laurowy - 1 szt
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

Kapustę umyj i poszatkuj. Przełóż do dużego garnka, dolej ok. 1/2 szklanki wody, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy, duś pod przykryciem na wolnym ogniu. Na patelni z olejem podsmaż posiekaną cebulę oraz pokrojoną w kostkę szynkę- dorzuć je do kapusty. Gotuj aż kapusta stanie się miękka, przypraw cukrem i ewentualnie (szynka jest słona!) solą, popieprz. Jeśli chcesz potrawę zagęścić, rozprowadź mąkę w małej ilości wody i wlej do gotującej się kapusty. Na koniec, już po wyłączeniu gazu, dodaj masło oraz posiekany koperek. Podawaj z młodymi ziemniakami.

Przepisy z tych kategorii

Kotlety z kalafiora
1

Kotlety z kalafiora

ekspansjasmaku ekspansjasmaku
ekspansja-smaku

Puree ze skorzonery

Puree ze skorzonery

Dzi Dzi
karmelowy

Cebulowe kotleciki

Cebulowe kotleciki

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Bigos z  cukinii
1

Bigos z cukinii

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Placki ziemniaczane super fit, bez tłuszczu z gofrownicy

Placki ziemniaczane super fit,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczonych marchewek i winogron

Sałatka z pieczonych marchewek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Łosoś z cebulą
1

Łosoś z cebulą

figmara figmara
figowe smaki

Naleśniki z pietruszką i serem pleśniowym

Naleśniki z pietruszką i serem…

figmara figmara
figowe smaki

Skrei - zimowy dorsz z Norwegii

Skrei - zimowy dorsz z Norwegi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Gołąbki bez zawijania
1

Gołąbki bez zawijania

Beti Beti
kruche babeczki

Gnocchi z serem Lazur
1

Gnocchi z serem Lazur

figmara figmara
figowe smaki

Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku

Beti Beti
kruche babeczki