Bigos z papryki
Papryka obrodziła w tym roku nadzwyczajnie. Warto ją jeść w każdej postaci, bo to prawdziwa kopalnia zdrowia. Papryka czerwona to witaminowa rekordzistka, zatroszczy się o dobry wzrok, skórę i naczyńka krwionośne. Najczęściej występuje jako dodatek, dzisiaj jest składnikiem nr I. Z dodatkiem białej fasolki i kiełbasy stanowi syte, rozgrzewające danie jednogarnowe. Pominiesz mięsny dodatek, a otrzymasz super smaczne danie wegeteriańskie.
Składniki:
4 duże czerwone papryki
400 g fasoli perłowej z puszki
100 g boczku
1/2 szklanka bulionu
2 łyżki oleju
1 cebula
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
mielona papryka
majeranek
sól, pieprz
Wykonanie:
- paprykę przekroić na 4 części, pozbawić gniazd nasiennych i białych błonek, następnie pokroić w grubą kostkę
- obraną, drobno posiekaną cebulę lekko zeszklić. Dodać pokrojoną paprykę i podsmażać razem przez kilka minut. Dodać pokrojony w kostkę boczek lub kiełbasę. W wersji wegeteriańskiej można całkowicie pominąć
- podlać całość bulionem, dodać przecier pomidorowy. Przyprawić do smaku ostrą, mieloną papryką, majerankiem, solą i pieprzem
- podawać z bagietką, ryżem lub ziemniakami
SMACZNEGO !