Bigos z młodej kapusty
Uwielbiam bigos z młodej kapusty z kurczakiem i koniecznie dużą ilością koperku. Zawsze robię duży garnek i jemy kilka dni pod rząd. Nie jest to danie fotogeniczne ale bardzo smaczne.
Składniki:
- 4 główki młodej kapusty
- 3 udka z kurczaka
- 2 pęczki koperku
- 2 marchewki
- cebula
- sól, pieprz
- szklanka bulionu
- sól, pieprz
- koncentrat pomidorowy
Kapustę poszatkować i odważyć. Udka podsmażyć na tłuszczu z pokrojoną marchewką i cebulą, dolać bulion i dusić aż będą miękkie. Obrać mięso z udek pokroić, dodać do kapusty razem z warzywami i tłuszczem pozostałym po udkach. Gotować aż kapusta będzie miękka. Dołożyć 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego i gotować jeszcze chwilę aż wszystkie smaki się wymieszają. Doprawić do smaku solą i pieprzm. Na koniec dodać posiekany koperek.
Smacznego:)