Bigos z cukinii
Cukinia duszona ze świeżymi i suszonymi pomidorami z dodatkiem pieczonego mięsa z pieczarkami.
/ resztek z obiadu z poprzedniego dnia/
............ bigos to danie, do którego można wrzucać każdy rodzaj mięsa i wędlin. Wprawdzie miałam na myśli kapuściany, ale ten awaryjny , cukiniowy wyszedł całkiem niezły, a powiedziałabym wręcz pyszny......
Składniki: 400 g cukinii, 2 cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek, 300 g mięsa z pieczeni z pieczarkami, 4 pomidory, 2 pomidory suszone, do smaku: papryka słodka, tymianek, majeranek, kminek, sól i pieprz
Wykonanie:
Cukinię umyć, przekroić ,wybrać gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę (można nie obierać ze skórki). Cebulę obrać i pokroić w kostkę ,podsmażyć na oleju. Pokrojoną cukinię dodać do cebuli, podlać odrobiną wody i dusić kilka minut pod przykryciem. Mięso pokroić w kostkę, dodać do warzyw Pomidory sparzyć , obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wrzuć do bigosu Dodać pokrojone suszone pomidory, przyprawy. Dusić na dość silnym ogniu, często mieszając. Doprawić do smaku. Podawać goracy z dodatkiem pieczywa.