Bigos staropolski
Przepis na bigos staropolski. Jedyne co pominęłam w tym przepisie to słonina. Można jej dodać w ilości 250 g. Bigos gotowałam trzy dni. Od siebie dodałam kminek i majeranek. Taki bigos obecnie doskonale wpisuje się w dietę keto.
Składniki na bigos staropolski:
kapusta kiszona 1,5 kg
biała kapusta 1/4 główki
cebula 3 szt.
wołowina 500g
wieprzowina 300g
dobrej wędzonej kiełbasy 200g
boczek wędzony 200g
kilka suszonych kapeluszy grzybów
liscie laurowe 3 szt.
ziele angielskie i jałowca kilka szt.
cukier 1 łyżeczka ( pominęłam)
sól i pieprz do smaku
śliwki suszone wędzone 4 szt. ( miałam suskę sechlońską)
kminek ( daję zawsze) 1 łyżeczka
Jak zrobić bigos staropolski?
Kiszoną kapustę umieścić na durszlaku i wypłukać ( moja babcia moczyła kiszoną kapustę 12 godzin, ale to była kapusta kiszona przez nią i jak babcia mawiała miała dużo kwasu). Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna można namoczyć na kilka godzin w garnku w wodzie, potem dobrze odcisnąć w rękach. Kapelusze grzybów umyć i namoczyć w wodzie ok. 1 szklanki, po 20 minutach namaczania ugotować grzyby przez 10 minut. Odstawić. Kiedy kapustę kiszoną mamy przygotowaną do dalszego gotowania obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Białą kapustę drobno poszatkować nożem lub na mandolinie. Rozgrzać trochę oleju dodać cebulę, białą i kiszoną kapustę. Obsmażać całość od czasu do czasu mieszając. Podlać szklanką wody z grzybów oraz dodać przyrawy: ugotowane grzyby, liście laurowe, ziele i jałowiec i wędzone śliwki. Gotować do dwóch godzin. Zdjąć z kuchenki i wynieść w chłodne miejsce. Drugiego dnia nastwić ponownie garnek. Na patelni zrumienić umyte, pokrojone w kostkę mięsa. Robić to partiami aby mięso sie zrumieniło a nie ugotowało. Przełożyć mięsa do garnka z kapustą. Na patelni gdzie smażone były mięsa usmażyć pokrojony w kostkę boczek. Całość dodać do kapusty i gotować dwie godziny na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie ponownie wynieść garnek w chłodne a nawet zimne miejsce ( najlepiej w mroźny dzień wynieść na taras, balkon).Trzeciego dnia do gotującego się bigosu dodać usmażoną i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Doprawić pieprzem, cukrem i solą jeśli trzeba.
Bigos można też piec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu. Wtedy wszystko robimy dokładnie tak jak pierwszego dnia. Drugiego dnia po dodaniu wysmażonych mięs, kiełbasy i boczku wstawić naczynie żaroodporne z bigosem na 5-6 godzin do piekarnika i piec bardzo powoli aby lekko "mrugał". Po tym czasie doprawiamy i mieszamy.
Podawać z pieczywem albo ugotować łazanki.