Bigos staropolski

Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bigos to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej składająca się z mięsa i kapusty. Istnieje wiele sposobów przygotowania bigosu i jego odmian.
Podstawowe składniki bigosu staropolskiego to w całości kiszona kapusta, bez dodatku kapusty białej jak miało to miejsce w bigosie polskim (przepis tutaj) oraz różne gatunki mięs i wędlin, suszone grzyby, śliwki suszone, a najlepiej wędzone plus przyprawy.
Bigos staropolski przyrządzany jest bez zasmażki i dodatku koncentratu pomidorowego (nieznany dodatek w kuchni staropolskiej). Wagowo mięsa powinno być tyle co kapusty.
Tradycyjnie bigos przygotowuję raz w roku, właśnie na Nowy Rok. Ten na samej kiszonej kapuście był wyjątkowo smaczny, a przez dodatek wędzonych śliwek smakował jak przygotowany w kociołku nad ogniskiem. Podstawą bigosu jest smaczna kiszona kapusta, najlepsza samodzielnie ukiszona .

Składniki:
Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami2-2,5 kg kiszonej kapusty z marchewką
1,2-1,5 kg różnych gatunków mięsa (wieprzowina, drób, dziczyzna)
200-250 ml bulionu
sól, pieprz, papryka słodka, ostra i majeranek
0,5 kg kiełbasy śląskiej
300 g wędzonego boczku
50 g suszonych grzybów
10-12 wędzonych śliwek
3 liście laurowe
ziele angielskie i ziele jałowca
200 ml czerwonego wina - opcjonalnie

Wykonanie:
  • suszone grzyby opłukać i zostawić do namoczenia przez całą noc lub zamoczyć na 1 godzinę w gorącej wodzie
  • mięsa umyć, osuszyć natrzeć solą i pieprzem, część natrzeć papryką, pozostałe majerankiem. Ułożyć na blaszce z piekarnika, podlać bulionem i piec około 1,5 godziny do zrumienienia. W czasie pieczenia mięsa obrócić. Upieczone odstawić do przestygnięcia. Obrać z kości i pokroić na małe kawałki
  • w międzyczasie ugotować kapustę. Odcisnąć z nadmiaru wody, jeśli jest taka potrzeba posiekać. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły oraz przyprawy. Następnie dodać pokrojone mięsa, upieczony boczek i kiełbasę. Pokrojoną kiełbasę można również przesmażyć na patelni. Wlać sos z pieczenia mięsa do bigosu i dodać czerwone wino. Dodać pokrojone w paski wędzone śliwki. Całość dusić pod przykryciem około 1 godziny, a najlepiej przez kilka dni. Bigos z biegiem czasu nabiera smaku i aromatu. Najsmaczniejszy jest po kilku dniach, wielokrotnie podgrzewany
SMACZNEGO!

Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kiszona kapusta duszona z marchewką i kminkiem
3

Kiszona kapusta duszona z marc…

ewuncja ewuncja
Restauracja Domowa

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Pączki doskonałe z różą. Kuchnia warszawska
2

Pączki doskonałe z różą. Kuchn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pyszne pączki Hanny Szymanderskiej
1

Pyszne pączki Hanny Szymanders…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Bigos

Bigos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chrust vintage
2

Chrust vintage

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka jarzynowa
1

Sałatka jarzynowa

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Ciasteczka warszawskie
3

Ciasteczka warszawskie

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Świąteczne ciasto drożdżowe pani Kazi. Przepisy Przyjaciół
2

Świąteczne ciasto drożdżowe pa…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa ogórkowa
1

Zupa ogórkowa

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Rożki białostockie
4

Rożki białostockie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni