Biały krem z zimowych warzyw

Ziemniaki, pietruszka, seler to podstawowe warzywa, które znalazły się w tej zupie. Wyszła delikatna i aksamitna w smaku i byłaby może mdła ale smak został przełamany kwaśnym jabłkiem. Z grzankami jako najlepszym dodatkiem, moim ulubionym do zup.

Zdjęcie - Biały krem z zimowych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1/2 bulwy selera
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 l bulionu np. drobiowego
  • kawałek pora
  • sól, pieprz
  • 1 łyzka majeranku

W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę oraz ziemniaki, podsmażyć. Dodać kawałki selera, pietruszkę, pora, oraz jabłka bez skórki, podsmażyć. Dodać bulion, zagotować.  Dodać sól, pieprz, majeranek, gotować ok. 20 min na małym ogniu. Zdjąć zupę z ognia, zmiksować, jeśli jest zbyt gęsta można dolać trochę bulionu. Przyprawić solą i pieprzem i podawać z grzankami.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Zupa bieda

Zupa bieda

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

O tym, dlaczego nie mogę czytać wzruszających książek i zupa krem z brukselki

O tym, dlaczego nie mogę czyta…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Zupa kremowa z porem i pietruszką
1

Zupa kremowa z porem i pietrus…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Krem z pieczonego kalafiora i cukinii

Krem z pieczonego kalafiora i…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa – krem z koprem włoskim ( fenikułem )
1

Zupa – krem z koprem włoskim (…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Krem z kalafiora i soczewicy

Krem z kalafiora i soczewicy

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki