Biało - czarne z owocami
Cake white - black fruit.
Kruche ,tarte z owocami.
Składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
1/2 szkl. cukru
125g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka śmietany 18%
5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
30 dag truskawek
1 łyżka kisielu truskawkowego-proszek
3 białka
3/4 szkl. cukru
Wykonanie:
Zagnieść mąkę z proszkiem, jajkami, masłem i cukrami. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i śmietanę i zagnieść. Wszystko włożyć do zamrażalnika na 30minut. Jedną część wyłożyć na blaszkę. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następnie zetrzeć na tarce ciasto ciemne. Białka ubić z cukrem .Truskawki wymieszać z kisielem i dodać do piany. Owocową pianę wyłożyć na ciasto . Na pianę zetrzeć trzecią część ciasta. Piec w temp.180-170 stop. około 40 minut.
Przed podaniem posypać listkami mięty.