Biała rzodkiew z czarnym sezamem
Czarna rzodkiew szczególnie polecana jest w okresie jesienno-zimowym.Ma bowiem właściwości bakteriobójcze pomocne w zwalczaniu infekcji bakteryjnych.Poza tym można zajadać się nią do woli,jest wyjątkowo niskokaloryczna,w 100 g ma 12 kcal i na dodatek jest bardzo zdrowa.Jej wyjątkowe właściwości zdrowotne potęguje dodatek czarnego sezamu (wit.A,E, grupy B,magnez,żelazo,wapń,potas i wiele innych),a zjedzona na surowo,bez obróbki termicznej zachowa wszystkie cenne składniki dla naszego zdrowia.Surówka z białej rzodkwi przez dodatek czarnego sezamu zyskała dodatkowo bardzo intrygujący wygląd.Smaczna i zdrowa ,zapraszam do przepisu.
Składniki:
1 średnia biała rzodkiew
1-2 łyżeczki czarnego sezamu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
Wykonanie:
- białą rzodkiew obrać i za pomocą obieraka do warzyw pociąć w cienkie,długie paski.Posolić i odstawić na 10-15 minut.Puści sporo wody,wodę odlać
- sok z cytryny połączyć z octem ryżowym i syropem z agawy
- odsączoną rzepę polać przygotowanym sosem i posypać uprzednio uprażonym,bądż nieuprażonym czarnym sezamem
UWAGI:
Poddaję pod rozwagę kwestię prażenia sezamu.Są różne opinie na ten temat: jedni twierdzą,że obróbka termiczna niszczy drogocenne i wrażliwe na temperaturę składniki odżywcze.Inni zalecają prażenie,bo powoduje to,iż potrawa staje się "ciepła" jang.Natomiast u witarian obróbka termiczna powyżej 42`C w ogóle nie wchodzi w rachubę.Wybór należy do Ciebie.Dodam tylko,iż uprażone ziarenka czarnego sezamu zyskują bardzo na smaku i aromacie.Prażenie wydobywa z nich słodko-orzechowy posmak.