Biała kiełbasa w piwie
Wiem, że to danie powinno się znaleźć na blogu raczej przed Wielkanocą niż Bożym Narodzeniem ale od dawna już miałam ochotę na białą kiełbasę więc w końcu się zmobilizowałam i to nie zważając na czas. Teraz, kiedy już wiem, jak smakuje, na pewno będę sięgać po nią częściej, już nawet mam zaplanowane kolejne danie. Do tej pory jak widziałam przepisy z tą kiełbasą zawsze je odrzucałam, bo dawno temu ktoś skutecznie mi ją obrzydził i pozbawił na wiele lat tak dobrego smaku . Dzisiejsze danie powstało na skutek przeglądania przeróżnych przepisów i jest bardzo ale to bardzo smaczne.
Składniki:
- 3 białe kiełbaski ( użyłam parzonej)
- 2 duże cebule
- łyżka majeranku
- szklanka piwa
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć kiełbaski, ja to zrobiłam na rumiano. Dodać cebule, pokrojone w plasterki i smażyć aż cebula zmięknie. Dodać trochę soli, pieprzu i majeranek. Po chwili dodać piwo i dusić aż płyn wyparuje a cebula jest całkowicie miękka. Doprawić sola i pieprzem.
Smacznego:)