Biała kiełbasa w karmelowym sosie
Przepis z kwietniowego numeru Mojego Gotowania.
Kiełbasa wyszła miękka, sos lekko słodki, rodzynki i wino fajnie współgrają z kiełbasą.
Składniki:
cebula
2 goździki
700g białej kiełbasy
sól
liść laurowy
10 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki rodzynek - dałam więcej
2 łyżki białego wytrawnego wina - dałam więcej
po 2 łyżki masła, mąki, cukru, soku z cytryny
pieprz
Cebulę obrać, naciąć na krzyż, wbić w nią goździki. Kiełbasę nakłuć widelcem i razem z cebulą zalać 3 szklankami posolonej wody, dodać liść laurowy, pieprz i ziele angielskie, gotować na bardzo małym ogniu około 40 minut. Wystudzić w wywarze, wyjąć i pokroić na porcje - ja po prostu oddzieliłam pojedyncze kiełbaski. Rodzynki opłukać, zalać winem na 20 minut. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Pół szklanki wywaru z gotowania kiełbasy połączyć z 1 i pół szklanki wody i mieszaniną rozprowadzić zasmażkę, aż powstanie gładki sos. Dodać rodzynki wraz z winem i gotować, mieszając na małym ogniu około 10 minut. Z cukru zrobić brązowy karmel, rozprowadzić go 3 łyżkami wody i dodać do sosu. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Kiełbasę podać na gorąco z ciepłym sosem karmelowym.