Biała kiełbasa w karmelowym sosie

Zdjęcie - Biała kiełbasa w karmelowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis z kwietniowego numeru Mojego Gotowania.
Kiełbasa wyszła miękka, sos lekko słodki, rodzynki i wino fajnie współgrają z kiełbasą.

Składniki:
cebula
2 goździki
700g białej kiełbasy
sól
liść laurowy
10 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki rodzynek - dałam więcej
2 łyżki białego wytrawnego wina - dałam więcej
po 2 łyżki masła, mąki, cukru, soku z cytryny
pieprz

Cebulę obrać, naciąć na krzyż, wbić w nią goździki. Kiełbasę nakłuć widelcem i razem z cebulą zalać 3 szklankami posolonej wody, dodać liść laurowy, pieprz i ziele angielskie, gotować na bardzo małym ogniu około 40 minut. Wystudzić w wywarze, wyjąć i pokroić na porcje - ja po prostu oddzieliłam pojedyncze kiełbaski. Rodzynki opłukać, zalać winem na 20 minut. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę. Pół szklanki wywaru z gotowania kiełbasy połączyć z 1 i pół szklanki wody i mieszaniną rozprowadzić zasmażkę, aż powstanie gładki sos. Dodać rodzynki wraz z winem i gotować, mieszając na małym ogniu około 10 minut. Z cukru zrobić brązowy karmel, rozprowadzić go 3 łyżkami wody i dodać do sosu. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Kiełbasę podać na gorąco z ciepłym sosem karmelowym.

Zdjęcie - Biała kiełbasa w karmelowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Biała kiełbasa w karmelowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Fasolka zapiekana z parmezanem. Letnie dzieło sztuki!

Fasolka zapiekana z parmezanem…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto cytrynowe z pianką i borówkami - bez pieczenia

Ciasto cytrynowe z pianką i bo…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Satay z tempehu z sosem orzechowym

Satay z tempehu z sosem orzech…

food² food²
Food Square

Lemoniada z kiwi

Lemoniada z kiwi

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pierogi z farszem z dorsza i łososia

Pierogi z farszem z dorsza i ł…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Soczewica, cielęcina i kiełki czerwonej kapusty. Pierogi dla Niej i dla Niego!

Soczewica, cielęcina i kiełki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami