Biała kiełbasa pieczona w ziołach
Kochani!
Co prawda do Wielkanocy została, jeszcze chwilka jednak jeśli czas ostatnio ucieka Wam tak szybko jak mi, to te kilka tygodni minie naprawdę szybko. Dziś mam dla Was propozycję na białą kiełbasę, która nieodłącznie kojarzy mi się z Wielkanocą. W tym roku zamiast tradycyjnie gotowanej proponuję przyrządzić ją pieczoną z dodatkiem świeżych ziół. Jest niezwykle aromatyczna oraz soczysta, a w dodatku doskonale prezentuje się na stole. Przepis autorski.
Składniki (na 3-4 osoby):
- 500g białej kiełbasy (3-4 laski)
- 4 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
- 1 duża garść suszonego oregano
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- Pieprz i sól w młynku
- 3 gałązki świeżego tymianku
- Mała garść suszonej bazylii
- 1 ząbek czosnku
W miseczce mieszamy ze sobą olej Kujawski z czosnkiem i bazylią, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarte w dłoniach oregano oraz bazylię. Kiełbasę nacinamy i smarujemy przygotowanym ziołowym olejem. Przetykamy kawałkami świeżego rozmarynu i tymianku. Układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy w 180 stopniach przez około 50 minut. Podajemy ciepłą z ulubionymi dodatkami.
Przepis ten jest częścią ebooka Wielkanocnego, który już niedługo do będzie dostępny do pobrania na stronie ZPierwszegoTłoczenia.pl . Sponsorem jest firma ZT Kruszwica, producent między innymi oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia, Kujawski ze smakiem oraz margaryny Palma z Kruszwicy.
Smacznego!
B