Bezy z „lemon curd”

Krucha na zewnątrz, miękka w środku- beza idealna. Do niej intensywny (!) w smaku, cytrusowy krem. W zestawie tworzą deser wspaniały, w sam raz na lato, o lekkim, choć zdecydowanym smaku.

Zdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piekąc bezy pamiętajcie, by przygotować je na kształt „gniazdek”, muszą mieć miejsce w środku, w które włożymy słuszną porcję kremu cytrynowego- lemon curd. Tu uwaga na marginesie. Sam lemon curd jest tak pyszny, że tylko niezłomna siła woli uchroni Was przed zjedzeniem całego słoiczka jeszcze przed przygotowaniem deseru! Pamiętajcie, ostrzegałam!

Zdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do bez wspaniale pasują świeże owoce sezonowe, sama jednak myślałam, żeby uzupełnić porcje kapką bitej śmietanki. Taki zestaw przygotuję następnym razem ;)

Zdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 10 bez o średnicy ok.10 cm.

Zdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • beza
  • białka - 2 szt (ok. 100g)
  • cukier - 120 g
  • sól - szczypta
  • lemon curd
  • sok z cytryny - wyciśniety z 3 owoców
  • skórka z cytyrny - otarta z 3 owoców
  • cukier - 200 g
  • jajko - 2 szt
  • żółtko - 2 szt
  • masło - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Sposób przygotowania

Lemon curd: W rondelku wymieszaj sok z wyciśnięty z 3 cytryn z mąką ziemniaczaną. Połącz z otartą skórką cytrynową, cukrem, jajkami i żółtkami. Ciągle mieszając trzepaczką gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zestaw z ognia, ciągle mieszając dodaj masło. Połącz, przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i ostudź w lodówce.

Beza: Białka ubijaj ze szczyptą soli. Gdy białka zaczną przypominać pianę, dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj, aż uzyskasz sztywną, lśniącą pianę.

Pianę nakładaj łyżką lub szprycą cukierniczą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na kształt "gniazdka" z wgłębieniem pośrodku (patrz zdjęcie). Wstaw po piekarnika nagrzanego do 130 oC z termoobiegiem. Piecz ok. 50 minut, aż beza stanie się sucha z zewnątrz.

Podawaj z porcją kremu cytrynowego i (opcjonalnie) owocami sezownowymi.

Przepisy z tych kategorii

Kokosanki na białkach
2

Kokosanki na białkach

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Trufle owsiane z przyprawą do piernika i whisky

Trufle owsiane z przyprawą do…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Świąteczny chlebek cynamonowy z wiśniami

Świąteczny chlebek cynamonowy…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kruidnoten - minipierniczki holenderskie

Kruidnoten - minipierniczki ho…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Piernikowe misie (bezglutenowe)
1

Piernikowe misie (bezglutenowe…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Krokiety z kapustą i grzybami
1

Krokiety z kapustą i grzybami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Biszkoptowe maczki vel baletki (bitki)

Biszkoptowe maczki vel baletki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciastka z żurawiną i białą  czekoladą

Ciastka z żurawiną i białą cz…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Ciastka imbirowe
1

Ciastka imbirowe

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pierniczki na mące gryczanej i żytniej

Pierniczki na mące gryczanej i…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Twarogowe rogaliki z powidłami
2

Twarogowe rogaliki z powidłami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy