Bezy z „lemon curd”

Krucha na zewnątrz, miękka w środku- beza idealna. Do niej intensywny (!) w smaku, cytrusowy krem. W zestawie tworzą deser wspaniały, w sam raz na lato, o lekkim, choć zdecydowanym smaku.

Zdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piekąc bezy pamiętajcie, by przygotować je na kształt „gniazdek”, muszą mieć miejsce w środku, w które włożymy słuszną porcję kremu cytrynowego- lemon curd. Tu uwaga na marginesie. Sam lemon curd jest tak pyszny, że tylko niezłomna siła woli uchroni Was przed zjedzeniem całego słoiczka jeszcze przed przygotowaniem deseru! Pamiętajcie, ostrzegałam!

Zdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do bez wspaniale pasują świeże owoce sezonowe, sama jednak myślałam, żeby uzupełnić porcje kapką bitej śmietanki. Taki zestaw przygotuję następnym razem ;)

Zdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 10 bez o średnicy ok.10 cm.

Zdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • beza
  • białka - 2 szt (ok. 100g)
  • cukier - 120 g
  • sól - szczypta
  • lemon curd
  • sok z cytryny - wyciśniety z 3 owoców
  • skórka z cytyrny - otarta z 3 owoców
  • cukier - 200 g
  • jajko - 2 szt
  • żółtko - 2 szt
  • masło - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Sposób przygotowania

Lemon curd: W rondelku wymieszaj sok z wyciśnięty z 3 cytryn z mąką ziemniaczaną. Połącz z otartą skórką cytrynową, cukrem, jajkami i żółtkami. Ciągle mieszając trzepaczką gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zestaw z ognia, ciągle mieszając dodaj masło. Połącz, przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i ostudź w lodówce.

Beza: Białka ubijaj ze szczyptą soli. Gdy białka zaczną przypominać pianę, dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj, aż uzyskasz sztywną, lśniącą pianę.

Pianę nakładaj łyżką lub szprycą cukierniczą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na kształt "gniazdka" z wgłębieniem pośrodku (patrz zdjęcie). Wstaw po piekarnika nagrzanego do 130 oC z termoobiegiem. Piecz ok. 50 minut, aż beza stanie się sucha z zewnątrz.

Podawaj z porcją kremu cytrynowego i (opcjonalnie) owocami sezownowymi.

Przepisy z tych kategorii

Kokosanki na białkach
2

Kokosanki na białkach

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Udka z kurczaka z tymiankiem i cytryną
1

Udka z kurczaka z tymiankiem i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Młoda marchew i koper włoski duszone ze skórką pomarańczową i miodem

Młoda marchew i koper włoski d…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym
2

Tajska sałatka z kapusty z sos…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Szparagi z pecorino i cytrynowym vinaigrettem. Jakie wino pić do szparagów?

Szparagi z pecorino i cytrynow…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chia fresca – lemoniada z chia

Chia fresca – lemoniada z chia

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Pyszne ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką
2

Pyszne ciasto ze śliwkami i cy…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasteczka kruche- przepis podstawowy
3

Ciasteczka kruche- przepis pod…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Jagodzianki z kruszonką
2

Jagodzianki z kruszonką

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Niebiańskie ciasto z agrestem i marcepanem
3

Niebiańskie ciasto z agrestem…

upl upl
Niebo w gębie

Tort czekoladowo truskawkowy
1

Tort czekoladowo truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kruche ciasto z wiśniami i pianką
2

Kruche ciasto z wiśniami i pia…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania