Bezy z „lemon curd”
Krucha na zewnątrz, miękka w środku- beza idealna. Do niej intensywny (!) w smaku, cytrusowy krem. W zestawie tworzą deser wspaniały, w sam raz na lato, o lekkim, choć zdecydowanym smaku.
Piekąc bezy pamiętajcie, by przygotować je na kształt „gniazdek”, muszą mieć miejsce w środku, w które włożymy słuszną porcję kremu cytrynowego- lemon curd. Tu uwaga na marginesie. Sam lemon curd jest tak pyszny, że tylko niezłomna siła woli uchroni Was przed zjedzeniem całego słoiczka jeszcze przed przygotowaniem deseru! Pamiętajcie, ostrzegałam!
Do bez wspaniale pasują świeże owoce sezonowe, sama jednak myślałam, żeby uzupełnić porcje kapką bitej śmietanki. Taki zestaw przygotuję następnym razem ;)
Proporcje na ok. 10 bez o średnicy ok.10 cm.
Składniki- beza
- białka - 2 szt (ok. 100g)
- cukier - 120 g
- sól - szczypta
- lemon curd
- sok z cytryny - wyciśniety z 3 owoców
- skórka z cytyrny - otarta z 3 owoców
- cukier - 200 g
- jajko - 2 szt
- żółtko - 2 szt
- masło - 2 łyżki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Lemon curd: W rondelku wymieszaj sok z wyciśnięty z 3 cytryn z mąką ziemniaczaną. Połącz z otartą skórką cytrynową, cukrem, jajkami i żółtkami. Ciągle mieszając trzepaczką gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zestaw z ognia, ciągle mieszając dodaj masło. Połącz, przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i ostudź w lodówce.
Beza: Białka ubijaj ze szczyptą soli. Gdy białka zaczną przypominać pianę, dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj, aż uzyskasz sztywną, lśniącą pianę.
Pianę nakładaj łyżką lub szprycą cukierniczą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na kształt "gniazdka" z wgłębieniem pośrodku (patrz zdjęcie). Wstaw po piekarnika nagrzanego do 130 oC z termoobiegiem. Piecz ok. 50 minut, aż beza stanie się sucha z zewnątrz.
Podawaj z porcją kremu cytrynowego i (opcjonalnie) owocami sezownowymi.