Bezy z „lemon curd”

Krucha na zewnątrz, miękka w środku- beza idealna. Do niej intensywny (!) w smaku, cytrusowy krem. W zestawie tworzą deser wspaniały, w sam raz na lato, o lekkim, choć zdecydowanym smaku.

Zdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piekąc bezy pamiętajcie, by przygotować je na kształt „gniazdek”, muszą mieć miejsce w środku, w które włożymy słuszną porcję kremu cytrynowego- lemon curd. Tu uwaga na marginesie. Sam lemon curd jest tak pyszny, że tylko niezłomna siła woli uchroni Was przed zjedzeniem całego słoiczka jeszcze przed przygotowaniem deseru! Pamiętajcie, ostrzegałam!

Zdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do bez wspaniale pasują świeże owoce sezonowe, sama jednak myślałam, żeby uzupełnić porcje kapką bitej śmietanki. Taki zestaw przygotuję następnym razem ;)

Zdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 10 bez o średnicy ok.10 cm.

Zdjęcie - Bezy z „lemon curd” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • beza
  • białka - 2 szt (ok. 100g)
  • cukier - 120 g
  • sól - szczypta
  • lemon curd
  • sok z cytryny - wyciśniety z 3 owoców
  • skórka z cytyrny - otarta z 3 owoców
  • cukier - 200 g
  • jajko - 2 szt
  • żółtko - 2 szt
  • masło - 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Sposób przygotowania

Lemon curd: W rondelku wymieszaj sok z wyciśnięty z 3 cytryn z mąką ziemniaczaną. Połącz z otartą skórką cytrynową, cukrem, jajkami i żółtkami. Ciągle mieszając trzepaczką gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zestaw z ognia, ciągle mieszając dodaj masło. Połącz, przełóż do miseczki, przykryj folią spożywczą i ostudź w lodówce.

Beza: Białka ubijaj ze szczyptą soli. Gdy białka zaczną przypominać pianę, dodawaj stopniowo cukier. Ubijaj, aż uzyskasz sztywną, lśniącą pianę.

Pianę nakładaj łyżką lub szprycą cukierniczą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na kształt "gniazdka" z wgłębieniem pośrodku (patrz zdjęcie). Wstaw po piekarnika nagrzanego do 130 oC z termoobiegiem. Piecz ok. 50 minut, aż beza stanie się sucha z zewnątrz.

Podawaj z porcją kremu cytrynowego i (opcjonalnie) owocami sezownowymi.

Przepisy z tych kategorii

Kokosanki na białkach
2

Kokosanki na białkach

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Sałatka z brukselką, parmezanem i pomidorami, z oliwą o octem balsamicznym
2

Sałatka z brukselką, parmezane…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Super proste placuszki

Super proste placuszki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa bieda

Zupa bieda

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Przepisy z tych kategorii

Łosoś jurajski w sosie cytrynowym. Sezonowo od A do M

Łosoś jurajski w sosie cytryno…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Cytryny w syropie
1

Cytryny w syropie

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Blondie

Blondie

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy

Pieczony pstrąg cytrynowo - ty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Lemon curd – cytrynowy krem do ciast i deserów
2

Lemon curd – cytrynowy krem do…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Markizy kakaowe z nadzieniem pomarańczowym
1

Markizy kakaowe z nadzieniem p…

aronia aronia
Wiem co jem