Bezy kokosowe z migdałami

Bezy kokosowe z migdałami

Zdjęcie - Bezy kokosowe z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiem, że nie wszyscy są fanami bezy, jednak dobrze upieczona, lekko ciągnąca w środku, z dodatkiem wiórków kokosowych i migdałów to prawdziwy rarytas. Szczególnie, jeśli podamy je w towarzystwie czarnej kawy i gorzkiej czekolady. Takie połączenie doskonale się równoważy!

Zdjęcie - Bezy kokosowe z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bezy kokosowe z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na te bezy wzięłam z książki (jednej z moich ulubionych!) „Słodko” autorstwa Y.Ottoenhghi’ego.

Zdjęcie - Bezy kokosowe z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji (to tylko jedno białko!) przygotujecie ok. 15 bezików, możecie przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez tydzień).

Zdjęcie - Bezy kokosowe z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • białko - 1 szt
  • cukier puder - 50 g
  • wiórki kokosowe - 25 g
  • migdały - 40 g (słupki lub płatki)
  • sól - szczypta
  • cukier - 35 g
  • gorzka czekolada - ok. 8 kostek, do przygotowania polewy
Przygotowanie:

Płatki/ słupki migdałów upraż na suchej patelni, aż lekko się zarumienią.

Przesiej cukier puder, wymieszaj z wiórkami koksowymi i migdałami.

Białko ubij na lekką pianę ze szczypta soli, ciągle ubijając dodawaj po łyżce cukier, aż uzyskasz sztywną, lśniącą pianę.

Do piany delikatne wmieszaj cukier z wiórkami i migdałami.

Masę nakładaj łyżeczką  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC i od razu zmniejsz temp. do 120 oC. Piecz ok. 40 minut.

Roztop czekoladę, polej nią gotowe bezy.

Kategorie przepisów