Bezy Kawowe
Na niedzielny deser nadają się idealnie.
Wymagają niewiele pracy, zawsze się udają i pozwalają zaszaleć w czasie dekorowania i dobierania dodatków.
Zrobiliśmy tym razem dwie wersje. Jedną z kremem śmietankowym ze śmietanki kremówki i serka mascarpone, oraz z kremem śmietankowym, z dodatkiem kawy.
Do dekoracji użyliśmy startych orzechów włoskich i ususzonych latem żółtych i bordowych płatków róży z naszego ogrodu.
https://youtu.be/QrBS_ODJdX8 - link do filmu
Przepis:
Bezy
5 białek
250g cukru
1 szczypta soli
1 łyżka octu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ubijamy schłodzone białka ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie już sztywna, dodajemy porcjami cukier (masę ciągle ubijamy), a następnie mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę octu.
Następnie przy użyciu rękawa cukierniczego, tutki, bądź łyżeczki, przekładamy na blachę wyłożoną dobrym papierem do pieczenia.
Krem kawowy
250ml śmietanki 30%
250g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
rozpuszczone w 2 łyżkach wody
Serek ze śmietanką i cukrem łączymy razem i mieszamy do uzyskania jednorodnej masy o konsystencji kremu
Bezy suszymy w 100 stopniach przez około dwie godziny. Jeśli zależy nam na białym kolorze bezików, to obniżamy temperaturę do 80 stopni i wydłużamy czas do około 4 godzin.
https://youtu.be/QrBS_ODJdX8 - link do filmu
Wymagają niewiele pracy, zawsze się udają i pozwalają zaszaleć w czasie dekorowania i dobierania dodatków.
Zrobiliśmy tym razem dwie wersje. Jedną z kremem śmietankowym ze śmietanki kremówki i serka mascarpone, oraz z kremem śmietankowym, z dodatkiem kawy.
Do dekoracji użyliśmy startych orzechów włoskich i ususzonych latem żółtych i bordowych płatków róży z naszego ogrodu.
https://youtu.be/QrBS_ODJdX8 - link do filmu
Przepis:
Bezy
5 białek
250g cukru
1 szczypta soli
1 łyżka octu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ubijamy schłodzone białka ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie już sztywna, dodajemy porcjami cukier (masę ciągle ubijamy), a następnie mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę octu.
Następnie przy użyciu rękawa cukierniczego, tutki, bądź łyżeczki, przekładamy na blachę wyłożoną dobrym papierem do pieczenia.
Krem kawowy
250ml śmietanki 30%
250g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
rozpuszczone w 2 łyżkach wody
Serek ze śmietanką i cukrem łączymy razem i mieszamy do uzyskania jednorodnej masy o konsystencji kremu
Bezy suszymy w 100 stopniach przez około dwie godziny. Jeśli zależy nam na białym kolorze bezików, to obniżamy temperaturę do 80 stopni i wydłużamy czas do około 4 godzin.
https://youtu.be/QrBS_ODJdX8 - link do filmu