Bezy, beziki domowe

Bezy, beziki domowe

 Bezy, beziki domowe Nie wiesz co zrobić z białkami? Dobrym pomysłem są pyszne ciasteczka bezy z białek i cukru. Są bardzo proste w przygotowaniu, Wyglądają ładnie i są pyszne w smaku dość szybko znikają :)
Przepis znalazłam w grupie na facebooku :)
Zdjęcie - Bezy, beziki domowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki

  • 250g białek
  • 500g cukru
  • 200g cukru pudru
  • barwniki spożywcze np czerwony i pomarańczowy. Zdjęcie - Bezy, beziki domowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wykonanie
Do miski wlewamy białka dodajemy cukier. Miskę stawiamy na garnku z gorącą wodą gotujemy na bardzo małym gazie. Ubijamy na parze, mieszamy do czasu aż cukier się rozpuści (sprawdzamy w palcach) około 10 minut. Zdejmujemy miskę białka przelewamy do misy robota i ubijamy na największych obrotach około 7-10 minut. Beza musi być bardzo gęsta i zimna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy chwilę. Papier do pieczenia kładziemy na blachę od piekarnika
Zdjęcie - Bezy, beziki domowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Rękaw cukierniczy od wewnątrz smarujemy cienkim patyczkiem barwnikami z różnych stron, przekładamy bezę i wyciskamy beziki. Tak przygotowane bezy suszymy w 70 stopniach przez około 2-2,5 godziny funkcja termoobiegu.
Zdjęcie - Bezy, beziki domowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów