Bezglutenowe ciasto migdałowe
Przed Wami “przepis marzenie” na ciasto wyjątkowo pyszne, łatwe w przygotowaniu i (co dla wielu osób ważne) upieczone na bazie produktów bez glutenu. Jeśli dodam jeszcze, że nie ma w nim dodanego tłuszczu to chyba pełnia szczęścia, prawda?!
Dodatkiem do ciasta są mielone migdały, które nadają mu wilgoci, są też aromatyczne. Płatki migdałowe, którymi posypuję wierzch placka nabierają w tracie pieczenia głębokiego, orzechowego smaku. To ciasto na wzór bogatego biszkoptu, rewelacyjnie smakuje podane z bitą śmietaną i świeżymi owocami- lekkie ciasto wspaniale się z nimi komponuje.
Ciasto migdałowe swoją lekkość zawdzięcza ubitym białkom jajek. Ubijajcie je w czystym naczyniu (najlepiej szklanym lub stalowym), koniecznie wytartym do sucha- nawet odrobina wody sprawi, że białka się nie ubiją. Miskę do ubijania białek przecieram wewnątrz przekrojoną na pół cytryną- pomaga dodatkowo pozbyć się ewentualnego tłuszczu ze ścianek naczynia. Pianę ubijamy tak długo, aż wyciągnięta do góry (np. podnosząc trzepaczkę) układać się będzie w miękkie fale. Piany nie można ubijać zbyt długo!
Jakich migdałów użyć do ciasta?
Ciasto migdałowe piekłam na bazie gotowych mielonych migdałów (uprażonych na złoto na patelni). Jeśli macie tylko całe migdały- nic straconego! Uprażcie je na patelni, ostudźcie, a następnie zmiksujcie na miałko w blenderze. Jeśli Wasze migdały mają skórki- zalejcie je najpierw na kilka minut wrzątkiem- skórka zejdzie w zasadzie sama.
Moje ciasto migdałowe upiekłam w prostokątnej foremce o wymiarach ok.25×15 cm.
Składniki:
- mielone migdały - 1/3 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1/3 szklanki
- jajko - 3 szt
- cukier - 1/2 szklanki (lub odrobina mniej jeśli wolisz mniej słodkie ciasta)
- sól - szczypta
- migdały w płatkach - ok. 1/3 szklanki (do posypania wierzchu)
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- bita śmietana - do podania, opcjonalnie
Przygotowanie:Przepis - Wydrukuj przepis
- Migdały upraż na suchej patelni (ostrożnie, aby się nie spaliły!) na lekko złoty kolor. Ostudź.
- Połącz ze skrobią (mąką) ziemniaczaną.
- Żółtka oddziel od białek.
- Żółtka z esencją waniliową utrzyj mikserem na jasny, puszysty krem.
- Dodaj migdały z mąką. Wymieszaj.
- W drugiej, czystej misie ubij białka ze szczyptą cukru.
- Dodawaj partiami cukier i miksuj, aż się całkowicie rozpuści.
- Do masy z żółtkami dodawaj partiami ubite białka.
- Mieszaj delikatnie (szpatułką), aby białka nie opadły.
- Gotowe ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch posyp płatkami migdałów.
- Piecz ok. 30 minut w temp. 180 oC.
- Ostudzone ciasto podawaj z kleksem bitej śmietanki.