Bezglutenowe brownie

Bezglutenowe brownie

Zdjęcie - Bezglutenowe brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bezglutenowe brownie – bez laktozy i dodatku białego cukru!

W przepisie wykorzystałam olej Optima Omega 3, który idealnie sprawdza się do dań na ciepło, na zimno oraz do pieczenia.

To źródło Omega 3, które wspiera zdrowie serca. Ma ciemną i szklaną butelkę – jest dostępny w wielu sklepach np. Carrefour, Kaufland, Stokrotka czy Leclerc.

Przepis na bezglutenowe brownie dostosowany jest do kwadratowej formy o rozmiarze 24 x 24 cm.

 

Składniki na bezglutenowe brownie:

  • 250 g gorzkiej czekolady bez cukru
  • 170 ml oleju Optima Omega 3
  • 3 jajka
  • 40 g cukru kokosowego
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 35 g mąki ziemniaczanej

Zdjęcie - Bezglutenowe brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec bezglutenowe brownie?

Olej Optima Omega 3 wlej do rondelka. Dodaj pokrojoną gorzką czekoladę i rozpuść dokładnie.

Jajka zmiksuj z cukrem kokosowym. Masę jajeczną wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą. Dodaj trzy rodzaje mąk i wymieszaj.

Masę na brownie przelej do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posyp pozostałą (ok. 50 g) posiekaną czekoladą.

Bezglutenowe brownie piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez ok. 35 min. Upieczone bezglutenowe brownie przestudź przed podaniem.

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: 55 min.

Stopień trudności: łatwe

Kategorie przepisów