Bezglutenowe brownie
Bezglutenowe brownie – bez laktozy i dodatku białego cukru!
W przepisie wykorzystałam olej Optima Omega 3, który idealnie sprawdza się do dań na ciepło, na zimno oraz do pieczenia.
To źródło Omega 3, które wspiera zdrowie serca. Ma ciemną i szklaną butelkę – jest dostępny w wielu sklepach np. Carrefour, Kaufland, Stokrotka czy Leclerc.
Przepis na bezglutenowe brownie dostosowany jest do kwadratowej formy o rozmiarze 24 x 24 cm.
Składniki na bezglutenowe brownie:
- 250 g gorzkiej czekolady bez cukru
- 170 ml oleju Optima Omega 3
- 3 jajka
- 40 g cukru kokosowego
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 35 g mąki ziemniaczanej
Jak upiec bezglutenowe brownie?
Olej Optima Omega 3 wlej do rondelka. Dodaj pokrojoną gorzką czekoladę i rozpuść dokładnie.
Jajka zmiksuj z cukrem kokosowym. Masę jajeczną wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą. Dodaj trzy rodzaje mąk i wymieszaj.
Masę na brownie przelej do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posyp pozostałą (ok. 50 g) posiekaną czekoladą.
Bezglutenowe brownie piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez ok. 35 min. Upieczone bezglutenowe brownie przestudź przed podaniem.
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 55 min.
Stopień trudności: łatwe