Bezcukrowe babeczki z gruszkami
Gruszki to smaczne i baaaardzo słodkie owoce (jeśli są mocno dojrzałe oczywiście ;p ) dlatego też nasze babeczki są zupełnie bez dodatku cukru... a polewę gruszkową polecamy każdemu! mniamm... połowa została zjedzona prosto z kubeczka :)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta soli
- 5-6 gruszek
- 2-3 łyżeczki cynamonu
Polewa:
- 1 gruszka (najlepiej pieczona)
- 1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
- orzechy włoskie do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę przesiej na stolnicę i dokładnie posiekaj z margaryną. Na środku ciasta zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj śmietanę i odrobinę soli. Zagnieć jednolite i sprężyste ciasto (w razie potrzeby dodaj mąki lub jogurtu). Owiń folią i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
Nadzienie:
Gruszki pokrój w drobną kostkę i dokładnie wymieszaj z cynamonem.
Polewa:
Pokrojoną w kosteczkę gruszkę przełóż do małego garnuszka, podlej odrobiną wody i duś przez ok 10 min. Następnie zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Wychłodzone ciasto porcjami wałkuj na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok.0,5 cm. Następnie nawiń na wałek i przenieś na delikatnie wysmarowane tłuszczem foremki. Ciasto lekko rozwałkuj i wciśnij do środka. Wyłożone ciastem foremki wypełnij nadzieniem i piecz w rozgrzanym do 180C piekarniku przez ok 20-30 min.
Przed podaniem polej polewą i udekoruj kawałkami orzechów.