Beza z malinami i herbatnikami

Beza z malinami i herbatnikami z dodatkiem czekolady i wiórek kokosowych. W takiej odsłonie na pewno jeszcze nie próbowałaś bezy. Słodziutka, chrupiącą z lekkim kremem i soczystymi malinami. Rewelacyjny smak i do tego pięknie wygląda.

Beza z dodatkami to fajny pomysł na wykorzystanie białek i wykonanie jej w letni czas. Przygotowujemy ją bardzo podobnie do tradycyjnej , natomiast na końcu łączymy z pozostałymi składnikami. Pieczemy troszkę krócej i w wyższej temperaturze. Beza wychodzi ładnie zarumieniona i do tego z pysznymi dodatkami.

Do tego dodałam leciutki krem na bazie bitej śmietany oraz wyraziste maliny. Całość udekorowałam roztopioną czekoladą wymieszaną z odrobiną kremówki.

Beza z malinami i herbatnikami to przepyszny deser, który jest alternatywą dla klasycznej bezy. Ciekawe połączenie smaków i do tego super smaczny efekt.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy.

Zdjęcie - Beza z malinami i herbatnikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BEZA Z MALINAMI I HERBATNIKAMI

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 3 białka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 150 g herbatników, maślanych
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 250 g malin
  • czekolada do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Białka powinny być w temp. pokojowej. Herbatniki siekamy na nieduże kawałeczki, czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier cały czas miksując, masa powinna być gęsta i lśniąca. Dodajemy wiórki, herbatniki oraz startą czekoladę i delikatnie ze sobą łączymy. Tortownicę o śr. około 22 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy wiórkami kokosowymi. Wykładamy bezę i pieczemy w temp. 140 C bez termoobiegu przez około 20 min, następnie zmniejszamy do 110 C i podpiekamy jeszcze przez 20 min. Studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywny krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Tężejący krem wykładamy na bezę i dekorujemy na wierzchu malinami i czekoladą.

Zdjęcie - Beza z malinami i herbatnikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Beza z malinami i herbatnikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Beza z malinami i herbatnikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Beza z malinami i herbatnikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Beza z malinami i herbatnikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Beza z malinami i herbatnikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto fale dunaju

Ciasto fale dunaju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka z czerwonymi porzeczkami i czekoladą + film

Ciasteczka z czerwonymi porzec…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kakaowe muffiny pełnoziarniste z owocami

Kakaowe muffiny pełnoziarniste…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą
1

Pełnoziarniste jogurtowe placu…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Rafaello na waflach + film
1

Rafaello na waflach + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ekspresowe ciasto z jagodami

Ekspresowe ciasto z jagodami

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Ciasto drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami i m…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Jagodowa kostka
1

Jagodowa kostka

Beti Beti
kruche babeczki

Bakłażany marynowane w czosnku i cytrynie. Z jogurtem greckim i za’atarem
2

Bakłażany marynowane w czosnku…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Torcik jogurtowy z malinami

Torcik jogurtowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem
1

Jagodowy sernik na zimno z tym…

food² food²
Food Square

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia