Beza z malinami i herbatnikami

Beza z malinami i herbatnikami z dodatkiem czekolady i wiórek kokosowych. W takiej odsłonie na pewno jeszcze nie próbowałaś bezy. Słodziutka, chrupiącą z lekkim kremem i soczystymi malinami. Rewelacyjny smak i do tego pięknie wygląda.

Beza z dodatkami to fajny pomysł na wykorzystanie białek i wykonanie jej w letni czas. Przygotowujemy ją bardzo podobnie do tradycyjnej , natomiast na końcu łączymy z pozostałymi składnikami. Pieczemy troszkę krócej i w wyższej temperaturze. Beza wychodzi ładnie zarumieniona i do tego z pysznymi dodatkami.

Do tego dodałam leciutki krem na bazie bitej śmietany oraz wyraziste maliny. Całość udekorowałam roztopioną czekoladą wymieszaną z odrobiną kremówki.

Beza z malinami i herbatnikami to przepyszny deser, który jest alternatywą dla klasycznej bezy. Ciekawe połączenie smaków i do tego super smaczny efekt.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy.

Zdjęcie - Beza z malinami i herbatnikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BEZA Z MALINAMI I HERBATNIKAMI

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 3 białka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 150 g herbatników, maślanych
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

DODATKOWO:

  • 250 g malin
  • czekolada do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Białka powinny być w temp. pokojowej. Herbatniki siekamy na nieduże kawałeczki, czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier cały czas miksując, masa powinna być gęsta i lśniąca. Dodajemy wiórki, herbatniki oraz startą czekoladę i delikatnie ze sobą łączymy. Tortownicę o śr. około 22 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy wiórkami kokosowymi. Wykładamy bezę i pieczemy w temp. 140 C bez termoobiegu przez około 20 min, następnie zmniejszamy do 110 C i podpiekamy jeszcze przez 20 min. Studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywny krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Tężejący krem wykładamy na bezę i dekorujemy na wierzchu malinami i czekoladą.

Zdjęcie - Beza z malinami i herbatnikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Beza z malinami i herbatnikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Beza z malinami i herbatnikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Beza z malinami i herbatnikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Beza z malinami i herbatnikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Beza z malinami i herbatnikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka z pianką budyniową

Szarlotka z pianką budyniową

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jabłecznik ze śmietankową pianką
1

Jabłecznik ze śmietankową pian…

Beti Beti
kruche babeczki

Kruche ze śliwkami i bezą
4

Kruche ze śliwkami i bezą

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sernik z ananasem
2

Sernik z ananasem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Omlet Caprese
1

Omlet Caprese

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kawowe z gruszką
6

Ciasto kawowe z gruszką

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Ciasto jabłkowe z cynamonem
1

Ciasto jabłkowe z cynamonem

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Najłatwiejszy strudel jabłkowy

Najłatwiejszy strudel jabłkowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto kostka alpejska

Ciasto kostka alpejska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Śliwki na kruchym spodzie
1

Śliwki na kruchym spodzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto Hawanka

Ciasto Hawanka

ilovebake ilovebake
I Love Bake