Batoniki musli
![Batoniki musli](/obrazek/duze/batoniki-musli-356618.jpeg)
Idealna przekąska gdy dopada Was ochota na coś słodkiego. Batony zawierają zdrowe ziarna i bakalie. Ich skład można modyfikować w zależności od tego, co akurat znajdziecie w kuchennych szafkach. W moich batonikach znalazły się płatki owsiane i jaglane, rodzynki, słonecznik, pestki dyni, migdały i orzechy laskowe oraz lekkie i chrupiące ekspandowane ziarna gryki.
![Zdjęcie: Batoniki musli Zdjęcie - Batoniki musli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/356619.jpeg)
Składniki:
530 g mleka skondensowanego
50 g ekspandowanych ziaren gryki
200 g płatków owsianych
100 g płatków jaglanych
100 g rodzynek
100 g orzechów laskowych
50 g ziaren słonecznika
50 g pestek dyni
50 g płatków migdałów
szczypta soli
Przygotowanie: Odmierzamy i wkładamy do dużej miski wszystkie składniki. W garnuszku lekko podgrzewamy mleko, aby było bardziej płynne. Zalewamy całość ciepłym mlekiem, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia o rozmiarach 23x33 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia. Ponownie mieszamy masę w misce, następnie przekładamy do formy i wyrównujemy całość. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni i pieczemy przez 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po około 15 minutach kroimy ostrym nożem na małe batoniki.
![Zdjęcie: Batoniki musli Zdjęcie - Batoniki musli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/356622.jpeg)
![Zdjęcie: Batoniki musli Zdjęcie - Batoniki musli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/356618.jpeg)
![Zdjęcie: Batoniki musli Zdjęcie - Batoniki musli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/356621.jpeg)
![Zdjęcie: Batoniki musli Zdjęcie - Batoniki musli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/356620.jpeg)