Bataty z piekarnika z sosem tahini

Zdjęcie - Bataty z piekarnika z sosem tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bataty, słodkie ziemniaki to świetna przekąska dla osób próbujących schudnąć, gdyż na długo dają uczucie sytości. Pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych znacznie przewyższają tradycyjne ziemniaki. Są soczyste, delikatne o lekko słodkim smaku, także nie jest trudno je polubić. Pomarańczowy, energetyzujący kolor jeszcze inntesywniejszy po upieczeniu również zachęca do degustacji. Bataty są źródłem karotenoidów, w tym luteiny - substancji, która ma korzystny wpływ na wzrok. Warto wiedzieć, że zawartość karotenów i karotenoidów w odmianach batata o żółtym miąższu jest wyższa niż w dyni, brokułach czy szpinaku, które powszechnie słyną z zawartości tych związków. Zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Bulwy zawierają także witaminy z grupy B (głównie B6), witaminę C, E, K, kwas foliowy.
Przygotowanie batatów zajmuje mniej czasu niż tradycyjnych ziemniaków, bo i dużo szybciej się gotują i pieką również.
Pyszne są pieczone tylko z solą i pieprzem, a z dodatkiem sosu tahini z dodatkiem soku z cytryny i czosnku mogą stanowić samodzielne danie.

Zdjęcie - Bataty z piekarnika z sosem tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:
2-3 bataty
1 łyżka oleju, oliwy
sól, pieprz

Składniki na sos z tahini:
2 łyżki tahini
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki wody
1/2 ząbku czosnku
odrobinka miodu

Wykonanie:

  • ziemniaki obrać i pokroić w długie szpalty - ósemki. W misce wymieszać pocięte ziemniaki z łyżką oliwy, solą i pieprzem. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200`C 20-25 minut. W połowie pieczenia obwrócić bataty na drugą stronę
  • w międzyczasie tanhini wymieszać z sokiem z cytryny. Gdy powstanie gęsta pasta, mieszając powoli dolewać wodę i sprawdzać konsystencję. Dolałam trochę za dużo. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, odrobiną soli, pieprzu i "kropelką" miodu
  • "wydłubać" z owocu granata pestki
  • podawać upieczone ziemniaki z sosem tahini, posypane pestkami granatu. Bez sosu, same pieczone bataty to smaczny dodatek np. steku z rostbefu ( przepis wkrótce) i surówką z selera i mango (przepis tutaj)

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Bataty z piekarnika z sosem tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Fasolka szparagowa z orzechami

Fasolka szparagowa z orzechami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka warstwowa z szynką i ananasem

Sałatka warstwowa z szynką i a…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Zapiekanki z salami i rukolą
1

Zapiekanki z salami i rukolą

Beti Beti
kruche babeczki

Kakaowe placuszki na maślance
1

Kakaowe placuszki na maślance

Beti Beti
kruche babeczki

Ciecierzyca z papryką i porem
1

Ciecierzyca z papryką i porem

figmara figmara
figowe smaki

Zupa z botwiny z ziemniakami

Zupa z botwiny z ziemniakami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Tarta na zimno z owocami
2

Tarta na zimno z owocami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto drożdżowe z serem i owocami

Ciasto drożdżowe z serem i owo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik z białą czekoladą i jagodami
1

Sernik z białą czekoladą i jag…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik agarowy z malinami

Sernik agarowy z malinami

food² food²
Food Square

Dżem wiśniowy z amaretto

Dżem wiśniowy z amaretto

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Migdałowe ciasto z wiśniami

Migdałowe ciasto z wiśniami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty