Baskijski torcik czekoladowy
Dzisiaj mam dla was przepis na wspaniały baskijski torcik czekoladowy :) Jest z nim trochę roboty, ale naprawdę warto. Złożony jest z kruchego ciasta wypełnionego czekoladowo - budyniowym kremem. Jest bardzo sycący, więc na pewno starczy Wam na długo. Koniecznie spróbujcie!
Składniki na kruche ciasto:
- 250g masła + trochę do wysmarowania tortownicy
- 200g cukru trzcinowego
- 125g zmielonych migdałów (mączka migdałowa)
- 1 duże jajko
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15g kakao
- 500ml mleka
- 125ml śmietanki 30%
- 75g mąki (50g + 25g)
- 1 laska wanili, przekrojona wzdłuż (nie jest konieczne)
- 150g gorzkiej czekolady posiekanej
- 2 żółtka
- 150g cukru trzcinowego
Zaczynamy od ciasta kruchego --> W misce miksujemy masło z cukrem, mielonymi migdałami i jajkami. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Szybko zagniatamy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie robimy nadzienie --> Do małego rondelka wlewamy mleko, śmietankę oraz dodajemy 50g mąki i laskę wanili. Podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia, wyjmujemy laskę wanili, dodajemy czekoladę i mieszamy cały czas, aż się cała rozpuści. Zdjąć z ognia. W misce utrzeć żółtka z cukrem oraz 25g mąki i utrzeć trzepaczką, aż się wszystko dobrze wymiesza. Do masy żółtkowej stopniowo dodać masę czekoladową cały czas mieszając. Przelewamy całą masę do rondelka i podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia, podgrzewamy 2 minuty cały czas mieszając. Przelewamy nadzienie do miski, przykrywamy folią i studzimy.
Wracamy do naszego ciasta --> Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkujemy 2/3. Tortownicę smarujemy masłem. Rozwałkowane ciasto układamy w tortownicy, aby zakryło dno i około 5cm ścianek tortownicy, nadmiar ciasta odcinamy nożem. Do ciasta wlewamy krem czekoladowy i rozwałkowujemy 1/3 ciasta. Odrysowujemy od tortownicy okrąg, którym przykryjemy wierzch ciasta. Po położeniu okręgu z ciasta na wierzch ciasta palcami sklejamy ścianki z wierzchem ciasta.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 40-50 minut, wierzch ciasta oraz ścianki muszą być upieczone i kruche. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do kompletnego wystudzenia.
Dodatkowo możemy posypać cukrem pudrem. Gotowe!