Baskijski torcik czekoladowy

Zdjęcie - Baskijski torcik czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj mam dla was przepis na wspaniały baskijski torcik czekoladowy :) Jest z nim trochę roboty, ale naprawdę warto. Złożony jest z kruchego ciasta wypełnionego czekoladowo - budyniowym kremem. Jest bardzo sycący, więc na pewno starczy Wam na długo. Koniecznie spróbujcie!
Składniki na kruche ciasto:
  • 250g masła + trochę do wysmarowania tortownicy
  • 200g cukru trzcinowego
  • 125g zmielonych migdałów (mączka migdałowa)
  • 1 duże jajko
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15g kakao
Składniki na nadzienie:
  • 500ml mleka
  • 125ml śmietanki 30%
  • 75g mąki (50g + 25g)
  • 1 laska wanili, przekrojona wzdłuż (nie jest konieczne)
  • 150g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 2 żółtka
  • 150g cukru trzcinowego

Zaczynamy od ciasta kruchego --> W misce miksujemy masło z cukrem, mielonymi migdałami i jajkami. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Szybko zagniatamy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie robimy nadzienie --> Do małego rondelka wlewamy mleko, śmietankę oraz dodajemy 50g mąki i laskę wanili. Podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia, wyjmujemy laskę wanili, dodajemy czekoladę i mieszamy cały czas, aż się cała rozpuści. Zdjąć z ognia. W misce utrzeć żółtka z cukrem oraz 25g mąki i utrzeć trzepaczką, aż się wszystko dobrze wymiesza. Do masy żółtkowej stopniowo dodać masę czekoladową cały czas mieszając. Przelewamy całą masę do rondelka i podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia, podgrzewamy 2 minuty cały czas mieszając. Przelewamy nadzienie do miski, przykrywamy folią i studzimy.
Wracamy do naszego ciasta --> Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkujemy 2/3. Tortownicę smarujemy masłem. Rozwałkowane ciasto układamy w tortownicy, aby zakryło dno i około 5cm ścianek tortownicy, nadmiar ciasta odcinamy nożem. Do ciasta wlewamy krem czekoladowy i rozwałkowujemy 1/3 ciasta. Odrysowujemy od tortownicy okrąg, którym przykryjemy wierzch ciasta. Po położeniu okręgu z ciasta na wierzch ciasta palcami sklejamy ścianki z wierzchem ciasta.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 40-50 minut, wierzch ciasta oraz ścianki muszą być upieczone i kruche. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do kompletnego wystudzenia.
Dodatkowo możemy posypać cukrem pudrem. Gotowe!

Przepisy z tych kategorii

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Krucha krówka na kruchym cieście migdałowym

Krucha krówka na kruchym cieśc…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sernik Rafaello

Sernik Rafaello

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Zdrowe ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi

Zdrowe ciasto marchewkowe z mi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sernikobrownie z malinami
1

Sernikobrownie z malinami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sernik na zimno z jagodami

Sernik na zimno z jagodami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Crostata z włoską bezą
1

Crostata z włoską bezą

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Naleśniki z farszem z bakłażana i kuskusu
1

Naleśniki z farszem z bakłażan…

figmara figmara
figowe smaki

Pudding z tapioką na mleku migdałowym

Pudding z tapioką na mleku mig…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Paluchy maślane

Paluchy maślane

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Jagodzianki z kruszonką
2

Jagodzianki z kruszonką

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Odrywany chlebek z ziołami, czosnkiem i serem
1

Odrywany chlebek z ziołami, cz…

Patrycja Patrycja
Simply Food