Barszcz z suszonymi śliwkami

Zdjęcie - Barszcz z suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNieco inny niż tradycyjny barszcz wigilijny, w lekko słodkiej tonacji smakowej. Nie do końca klarowny z powodu dodatku miąższu przecieranych śliwek. Niezwykle aromatyczny dzięki świeżym ziołom. W pięknym karminowym kolorze, cieszącym oko wielbiciela czerwieni, czyli moje:)Dla mnie najsmaczniejszy jest sam, bez dodatków, dla męża smakuje zabielony słodką śmietanką. W dniu Wigilii idealny będzie w duecie z tradycyjnymi uszkami z nadzieniem grzybowym lub śliwkowym (które zamierzam już wkrótce ulepić).
Barszcz z suszonymi śliwkami:
  • 6 buraków, upieczonych, obranych, startych na tarce o dużym oczku*
  • 10 suszonych śliwek
  • 2 litry delikatnego bulionu warzywnego*
  • 1 liść laurowy
  • po jednej gałązce świeżego majeranku, tymianku i rozmarynu
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • sól, pieprz, cukier

  • suszony majeranek do posypania tuż przed podaniem
Bulion warzywny doprowadzam do wrzenia, dodaję do niego buraki, suszone śliwki, liść laurowy, świeże zioła, doprowadzam ponownie do wrzenia. Kiedy barszcz zacznie wrzeć zdejmuję garnek z kuchenki, przykrywam pokrywką i odstawiam do całkowitego ostygnięcia (ja zostawiam na całą noc). Kiedy barszcz ostygnie, przecedzam go przez sito. Z sita wybieram śliwki, przecieram je przez siteczko o małych oczkach do barszczu. Gotowy barszcz doprowadzam do wrzenia, wyłączam płomień pod garnkiem**, doprawiam do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Podaje natychmiast posypany suszonym majerankiem.
Smacznego
* Przepis na pieczone buraki i delikatny wywar z warzyw znajduje się tutaj.
** Barszczu nie wolno gotować, ponieważ podczas gotowania traci kolor.
Zdjęcie - Barszcz z suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Zakwas buraczany
5

Zakwas buraczany

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Zakwas-barszcz
6

Zakwas-barszcz

CafePodróż CafePodróż
PiknikExpress

Klasyczna focaccia lub ciasto na pizzę

Klasyczna focaccia lub ciasto…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pełnoziarniste paluchy czosnkowe

Pełnoziarniste paluchy czosnko…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto wiśniowa fantazja

Ciasto wiśniowa fantazja

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Lecznicza nalewka z aronii

Lecznicza nalewka z aronii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Królik duszony w winie i śmietanie z borowikami. Obiad dla Niej i dla Niego

Królik duszony w winie i śmiet…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Dżem z morelami i lawendą

Dżem z morelami i lawendą

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Łódeczki z farszem ruskim

Łódeczki z farszem ruskim

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pieczone skrzydełka

Pieczone skrzydełka

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sernik z malinami i śliwkami
6

Sernik z malinami i śliwkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort bezowy z owocami lata
1

Tort bezowy z owocami lata

food² food²
Food Square