Barszcz z suszonymi śliwkami
Nieco inny niż tradycyjny barszcz wigilijny, w lekko słodkiej tonacji smakowej. Nie do końca klarowny z powodu dodatku miąższu przecieranych śliwek. Niezwykle aromatyczny dzięki świeżym ziołom. W pięknym karminowym kolorze, cieszącym oko wielbiciela czerwieni, czyli moje:)Dla mnie najsmaczniejszy jest sam, bez dodatków, dla męża smakuje zabielony słodką śmietanką. W dniu Wigilii idealny będzie w duecie z tradycyjnymi uszkami z nadzieniem grzybowym lub śliwkowym (które zamierzam już wkrótce ulepić).
Barszcz z suszonymi śliwkami:
Smacznego
* Przepis na pieczone buraki i delikatny wywar z warzyw znajduje się tutaj.
** Barszczu nie wolno gotować, ponieważ podczas gotowania traci kolor.
Barszcz z suszonymi śliwkami:
- 6 buraków, upieczonych, obranych, startych na tarce o dużym oczku*
- 10 suszonych śliwek
- 2 litry delikatnego bulionu warzywnego*
- 1 liść laurowy
- po jednej gałązce świeżego majeranku, tymianku i rozmarynu
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- sól, pieprz, cukier
- suszony majeranek do posypania tuż przed podaniem
Smacznego
* Przepis na pieczone buraki i delikatny wywar z warzyw znajduje się tutaj.
** Barszczu nie wolno gotować, ponieważ podczas gotowania traci kolor.