Barszcz z botwinki

Czy można napisać o nim coś oprócz: idealny?

Barszcz z botwinki

  • pęczek botwinki
  • włoszczyzna: por, 2 marchewki, korzeń pietruszki, pół selera
  • kawałek żeberek
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • pół kubka śmietany 12%
  • kostka warzywna
  • 1 łyżka octu 10%
  • 1 łyżeczka cukru

Włoszczyznę opłukać, obrać, pokroić i wrzucić do garnka. Dodać kostkę warzywną, żeberka, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę pieprzu, zalać wodą i gotować. Botwinkę opłukać i oczyścić, odkroić liście, a części z buraczkami pokroić i wrzucić do gotującego się bulionu.

Bulion gotować ok. 1 godzinę. Po tym czasie dorzucić do niego posiekane liście z botwinki i gotować jeszcze ok. 20 minut. Dodać ocet, cukier i doprawić do smaku.

W kubku wymieszać mąkę razem ze śmietaną. Dolać chochelkę barszczu i wymieszać, aż do rozpuszczenia się mącznych grudek. Wlać do zupy, zagotować raz jeszcze.

Zdjęcie - Barszcz z  botwinki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Barszcz z  botwinki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Barszcz z  botwinki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy