Barszcz z botwinki
Czy można napisać o nim coś oprócz: idealny?
Barszcz z botwinki
- pęczek botwinki
- włoszczyzna: por, 2 marchewki, korzeń pietruszki, pół selera
- kawałek żeberek
- liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
- 1 łyżka mąki
- pół kubka śmietany 12%
- kostka warzywna
- 1 łyżka octu 10%
- 1 łyżeczka cukru
Włoszczyznę opłukać, obrać, pokroić i wrzucić do garnka. Dodać kostkę warzywną, żeberka, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę pieprzu, zalać wodą i gotować. Botwinkę opłukać i oczyścić, odkroić liście, a części z buraczkami pokroić i wrzucić do gotującego się bulionu.
Bulion gotować ok. 1 godzinę. Po tym czasie dorzucić do niego posiekane liście z botwinki i gotować jeszcze ok. 20 minut. Dodać ocet, cukier i doprawić do smaku.
W kubku wymieszać mąkę razem ze śmietaną. Dolać chochelkę barszczu i wymieszać, aż do rozpuszczenia się mącznych grudek. Wlać do zupy, zagotować raz jeszcze.
Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl