Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Za oknem wciąż panuje śnieżna biel, a ja na przekór pogodzie mam chęć na odrobinę koloru w kuchni. Mało jest chyba tak zup o takiej soczystej barwie, jak barszcz. Tym razem ugotowałam bogaty w warzywa barszcz ukraiński w szybkiej wersji, a więc bez moczenia fasoli i gotowania buraków.

Składniki:

kawałek mięsa z kością (u mnie tzw. golonka z indyka)

liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego

po 1 marchewce i pietruszce

kawałek selera i pora

kawałek poszatkowanej białej kapusty

4-5 ziemniaków

puszka białej fasoli

koncentrat barszczu, najlepiej Krakus

majeranek, czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier

śmietana

Mięso zagotuj, odszumuj wywar, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie, i ugotuj mięso do miękkości. Warzywa pokrój, wyjmij z wywaru mięso i wrzuć posiekane warzywa. Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć, wlej 1/2 szklanki koncentratu barszczowego. Gotuj, dopóki ziemniaki będą miękkie, i dodaj fasolę odsączoną z zalewy. Dopraw zupę zgodnie ze swoim smakiem, a następnie zabiel śmietaną.

Zdjęcie - Barszcz ukraiński  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów