Barszcz ukraiński
Za oknem wciąż panuje śnieżna biel, a ja na przekór pogodzie mam chęć na odrobinę koloru w kuchni. Mało jest chyba tak zup o takiej soczystej barwie, jak barszcz. Tym razem ugotowałam bogaty w warzywa barszcz ukraiński w szybkiej wersji, a więc bez moczenia fasoli i gotowania buraków.
Składniki:
kawałek mięsa z kością (u mnie tzw. golonka z indyka)
liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
po 1 marchewce i pietruszce
kawałek selera i pora
kawałek poszatkowanej białej kapusty
4-5 ziemniaków
puszka białej fasoli
koncentrat barszczu, najlepiej Krakus
majeranek, czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier
śmietana
Mięso zagotuj, odszumuj wywar, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie, i ugotuj mięso do miękkości. Warzywa pokrój, wyjmij z wywaru mięso i wrzuć posiekane warzywa. Kiedy ziemniaki zaczną mięknąć, wlej 1/2 szklanki koncentratu barszczowego. Gotuj, dopóki ziemniaki będą miękkie, i dodaj fasolę odsączoną z zalewy. Dopraw zupę zgodnie ze swoim smakiem, a następnie zabiel śmietaną.