Barszcz ukraiński

Lubicie barszcz ukraiński? Ja bardzo, ale robię go sporadycznie. Najchętniej proszę o to Mamę, ale i ona nie jest skora do zbyt częstego jego przygotowania. Trzeba przyznać jest z nim trochę zachodu, ale warto. Serdecznie Was zapraszam na naszą rodzinną wersję barszczu.
Barszcz ukraiński
  • 3 duże pomidory, mięsiste
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 8 średnich ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/4 małej główki białej kapusty
  • 1 cebula
  • dwie puszki białej fasoli lub 200 g fasoli Jaś
  • 5-7 buraków
  • podudzie kurczaka, kawałki wieprzowiny, kawałek wędzonego boczku
  • 3-5 suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu winnego lub sok z cytryny do smaku
  • ew. majeranek, jak ktoś lubi
  • 200g śmietany do zup 18%
  • pieprz, sól, cukier do smaku,
  • 2 ząbki czosnku
  • koncentrat buraczany (ja dodaję Krakusa)
Zdjęcie - barszcz ukraiński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Grzyby namoczyć a następnie pokroić w paseczki. Do garnka wlać około 2-3 litry wody. Umyć mięso i przełożyć do garnka z wodą. Dodać kawałek boczku. Zagotować a następnie odszumować i trochę posolić. Warzywa umyć, marchewkę, selera i pietruszkę pokroić na plasterki lub paseczki, można też zetrzeć na tarce jarzynowej, kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka. Przygotowane warzywa dodać do garnka razem z grzybami, czosnkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotować zupę na średnim ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodać obrane i starte buraki oraz ziemniaki pokrojone w średnią kostkę i ew. roztarty majeranek. Kiedy buraki i ziemniaki zmiękną dodać pokrojone pomidory bez skórki oraz łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego, pogotować jeszcze ok. 10 minut. Wyjąć mięsko, kurczaka oddzielić od kości i rozdrobnić, pokroić mięso wieprzowe. Jeśli barszcz gotujemy bez mięsa - dodać łyżkę masła. Dodać do zupy przepłukaną fasolę i gotować zupę jeszcze przez parę minut. Jeżeli nie chcecie używać fasoli z puszki, świeżą gotuje się następująco: trochę więcej niż pół szklanki białej fasoli Jaś opłukać i zalać wodą. Moczyć przez całą noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, posolić jak już będzie miękka, odcedzić, dodać do zupy. Doprawić zupę solą, pieprzem, cukrem, dodać koncentrat buraczany (jeśli jest taka potrzeba) i zakwasić octem lub cytryną (ja wolę cytrynę). Ostatni etap to dodanie śmietany. Do kubeczka wlać śmietanę. Dodać do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać. Stopniowo dodawać do zupy. Gotować jeszcze kilka minut.
Podawać barszcz posypany natką pietruszki, chyba , że tak jak u mnie bez bo mało kto u mnie lubi "zielone" w zupie.
Zdjęcie - barszcz ukraiński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Serowy makaron z kurczakiem – danie jednogarnkowe
2

Serowy makaron z kurczakiem –…

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Pulpety w sosie koperkowym
1

Pulpety w sosie koperkowym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tajska zupa z kurczakiem
3

Tajska zupa z kurczakiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Strogonow drobiowy
3

Strogonow drobiowy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Parmezanowe frytki z kurczaka
1

Parmezanowe frytki z kurczaka

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pieczone skrzydełka w klonowej glazurze – słodko pikantne skrzydełka kurczaka
3

Pieczone skrzydełka w klonowej…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem z buraków z aromatem skórki cytrynowej

Zupa krem z buraków z aromatem…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z buraków w sosie balsamicznym
1

Sałatka z buraków w sosie bals…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Barszcz wigilijny ze świeżych buraków
1

Barszcz wigilijny ze świeżych…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami
4

Wigilijny barszcz czerwony na…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Chlebek buraczany z karmelizowaną cebulą

Chlebek buraczany z karmelizow…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Barszcz ukrański na zakwasie
1

Barszcz ukrański na zakwasie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit