Barszcz ukraiński

Lubicie barszcz ukraiński? Ja bardzo, ale robię go sporadycznie. Najchętniej proszę o to Mamę, ale i ona nie jest skora do zbyt częstego jego przygotowania. Trzeba przyznać jest z nim trochę zachodu, ale warto. Serdecznie Was zapraszam na naszą rodzinną wersję barszczu.
Barszcz ukraiński
  • 3 duże pomidory, mięsiste
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 8 średnich ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/4 małej główki białej kapusty
  • 1 cebula
  • dwie puszki białej fasoli lub 200 g fasoli Jaś
  • 5-7 buraków
  • podudzie kurczaka, kawałki wieprzowiny, kawałek wędzonego boczku
  • 3-5 suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu winnego lub sok z cytryny do smaku
  • ew. majeranek, jak ktoś lubi
  • 200g śmietany do zup 18%
  • pieprz, sól, cukier do smaku,
  • 2 ząbki czosnku
  • koncentrat buraczany (ja dodaję Krakusa)
Zdjęcie - barszcz ukraiński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Grzyby namoczyć a następnie pokroić w paseczki. Do garnka wlać około 2-3 litry wody. Umyć mięso i przełożyć do garnka z wodą. Dodać kawałek boczku. Zagotować a następnie odszumować i trochę posolić. Warzywa umyć, marchewkę, selera i pietruszkę pokroić na plasterki lub paseczki, można też zetrzeć na tarce jarzynowej, kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka. Przygotowane warzywa dodać do garnka razem z grzybami, czosnkiem, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotować zupę na średnim ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodać obrane i starte buraki oraz ziemniaki pokrojone w średnią kostkę i ew. roztarty majeranek. Kiedy buraki i ziemniaki zmiękną dodać pokrojone pomidory bez skórki oraz łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego, pogotować jeszcze ok. 10 minut. Wyjąć mięsko, kurczaka oddzielić od kości i rozdrobnić, pokroić mięso wieprzowe. Jeśli barszcz gotujemy bez mięsa - dodać łyżkę masła. Dodać do zupy przepłukaną fasolę i gotować zupę jeszcze przez parę minut. Jeżeli nie chcecie używać fasoli z puszki, świeżą gotuje się następująco: trochę więcej niż pół szklanki białej fasoli Jaś opłukać i zalać wodą. Moczyć przez całą noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, posolić jak już będzie miękka, odcedzić, dodać do zupy. Doprawić zupę solą, pieprzem, cukrem, dodać koncentrat buraczany (jeśli jest taka potrzeba) i zakwasić octem lub cytryną (ja wolę cytrynę). Ostatni etap to dodanie śmietany. Do kubeczka wlać śmietanę. Dodać do niej kilka łyżek gorącej zupy i wymieszać. Stopniowo dodawać do zupy. Gotować jeszcze kilka minut.
Podawać barszcz posypany natką pietruszki, chyba , że tak jak u mnie bez bo mało kto u mnie lubi "zielone" w zupie.
Zdjęcie - barszcz ukraiński - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Caldo verde - portugalska kartoflanka z jarmużem

Caldo verde - portugalska kart…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Aromatyczna zupa z jagnięciny z ciecierzycą i zieloną soczewicą

Aromatyczna zupa z jagnięciny…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Toskański krem z fasoli. Sezonowo od A do M

Toskański krem z fasoli. Sezon…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Krem z brokułów
1

Krem z brokułów

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa z dyni z kasztanowymi kluseczkami
1

Zupa z dyni z kasztanowymi klu…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
2

Zupa kalafiorowa z ziemniakami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Roladki z tortilli z serkiem i szynką

Roladki z tortilli z serkiem i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą
1

Świderki z ciasta francuskiego…

Beti Beti
kruche babeczki

Bigos staropolski
1

Bigos staropolski

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Pasztet wieprzowo-drobiowy

Pasztet wieprzowo-drobiowy

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pączki na piwie z karmelizowanym bekonem

Pączki na piwie z karmelizowan…

food² food²
Food Square

Szwedzkie klopsiki - kottbullar
1

Szwedzkie klopsiki - kottbulla…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!