Barszcz czerwony na zakwasie
300 g mięsa wołowego
400 g buraków ćwikłowych
1 pietruszka
1 mały seler
1,2 l wody
250 ml kwasu burakowego
1 łyżka stołowa masła
1 łyżeczka cukru
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Mięso umyć, warzywa umyć, obrać i pokroić drobno, zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować wywar. Gotować tak długo aż zmieknie mięso. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka o grubym dnie, skropić sokiem z cytryny, podlac wodą, dodać masło, posolić i dusic 15 minut. Następnie wlać wywar z mięsa i wrzyw - ja daję przecedzony - oraz zakwas i raz całość zagotowac - odstawic na 30 minut.
Przed podaniem barszcz przecedzic przez grube sito, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Podgrzać do momentu aż zawrze ale nie gotować bo straci kolor.
Ja dodaję do gotowania wywaru czosnek - ok 6 zabków, bez łupin, nacięte.
Podawać najlepiej z uszkami.
Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" Marka Łebkowskiego