Barszcz czerwony na zakwasie

300 g mięsa wołowego

400 g buraków ćwikłowych

1 pietruszka

1 mały seler

1,2 l wody

250 ml kwasu burakowego

1 łyżka stołowa masła

1 łyżeczka cukru

1 liść laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżka soku z cytryny

sól i pieprz

Mięso umyć, warzywa umyć, obrać i pokroić drobno, zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować wywar. Gotować tak długo aż zmieknie mięso. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka o grubym dnie, skropić sokiem z cytryny, podlac wodą, dodać masło, posolić i dusic 15 minut. Następnie wlać wywar z mięsa i wrzyw - ja daję przecedzony - oraz zakwas i raz całość zagotowac - odstawic na 30 minut.

Przed podaniem barszcz przecedzic przez grube sito, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Podgrzać do momentu aż zawrze ale nie gotować bo straci kolor.

Ja dodaję do gotowania wywaru czosnek - ok 6 zabków, bez łupin, nacięte.

Podawać najlepiej z uszkami.

Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" Marka Łebkowskiego

Przepisy z tych kategorii

Barszcz wigilijny postny
1

Barszcz wigilijny postny

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zakwas na barszcz
6

Zakwas na barszcz

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Barszcz z kiszonych buraków i paszteciki
10

Barszcz z kiszonych buraków i…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego

Paszteciki z mięsem z ciasta t…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kandyzowane rajskie jabłuszka

Kandyzowane rajskie jabłuszka

figmara figmara
figowe smaki

Pasztet z indyka z żurawiną
1

Pasztet z indyka z żurawiną

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Krem z brokułów
1

Krem z brokułów

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa z dyni z kasztanowymi kluseczkami
1

Zupa z dyni z kasztanowymi klu…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką
2

Zupa kalafiorowa z ziemniakami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa z ciecierzycy, pora i szpinaku

Zupa z ciecierzycy, pora i szp…

figmara figmara
figowe smaki

Rosół na pieczonej gęsi z dyniowym ‚makaronem’. Esencjonalnie i z charakterem..

Rosół na pieczonej gęsi z dyni…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa cebulowa
2

Zupa cebulowa

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy