Barszcz czerwony na zakwasie

300 g mięsa wołowego

400 g buraków ćwikłowych

1 pietruszka

1 mały seler

1,2 l wody

250 ml kwasu burakowego

1 łyżka stołowa masła

1 łyżeczka cukru

1 liść laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżka soku z cytryny

sól i pieprz

Mięso umyć, warzywa umyć, obrać i pokroić drobno, zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować wywar. Gotować tak długo aż zmieknie mięso. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka o grubym dnie, skropić sokiem z cytryny, podlac wodą, dodać masło, posolić i dusic 15 minut. Następnie wlać wywar z mięsa i wrzyw - ja daję przecedzony - oraz zakwas i raz całość zagotowac - odstawic na 30 minut.

Przed podaniem barszcz przecedzic przez grube sito, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Podgrzać do momentu aż zawrze ale nie gotować bo straci kolor.

Ja dodaję do gotowania wywaru czosnek - ok 6 zabków, bez łupin, nacięte.

Podawać najlepiej z uszkami.

Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" Marka Łebkowskiego

Kategorie przepisów

Podobne przepisy