Barszcz czerwony na zakwasie

300 g mięsa wołowego

400 g buraków ćwikłowych

1 pietruszka

1 mały seler

1,2 l wody

250 ml kwasu burakowego

1 łyżka stołowa masła

1 łyżeczka cukru

1 liść laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

1 łyżka soku z cytryny

sól i pieprz

Mięso umyć, warzywa umyć, obrać i pokroić drobno, zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować wywar. Gotować tak długo aż zmieknie mięso. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do garnka o grubym dnie, skropić sokiem z cytryny, podlac wodą, dodać masło, posolić i dusic 15 minut. Następnie wlać wywar z mięsa i wrzyw - ja daję przecedzony - oraz zakwas i raz całość zagotowac - odstawic na 30 minut.

Przed podaniem barszcz przecedzic przez grube sito, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Podgrzać do momentu aż zawrze ale nie gotować bo straci kolor.

Ja dodaję do gotowania wywaru czosnek - ok 6 zabków, bez łupin, nacięte.

Podawać najlepiej z uszkami.

Przepis pochodzi z "Kuchni Polskiej" Marka Łebkowskiego

Przepisy z tych kategorii

Barszcz wigilijny postny
1

Barszcz wigilijny postny

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Zakwas na barszcz
6

Zakwas na barszcz

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Barszcz z kiszonych buraków i paszteciki
10

Barszcz z kiszonych buraków i…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Zupa z pieczonych pomidorów
1

Zupa z pieczonych pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Salmorejo – hiszpański chłodnik pomidorowy
1

Salmorejo – hiszpański chłodni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
1

Zupa grzybowa ze świeżych grzy…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Jagodzianki z kruszonką - najlepsze!

Jagodzianki z kruszonką - najl…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bigos z młodej kapusty - pyszny

Bigos z młodej kapusty - pyszn…

Beti Beti
kruche babeczki

Kompot z truskawek i rabarbaru

Kompot z truskawek i rabarbaru

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Łazanki z młodą kapustą, boczkiem i kiełbasą
2

Łazanki z młodą kapustą, boczk…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Grochówka

Grochówka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy