Barszcz biały na zakwasie
Pozostając nadal w temacie śniadania wielkanocnego przedstawiam dzisiaj przepis na biały barszcz na domowym zakwasie. Gotowy zakwas musiał bowiem odbyć test próbny i zdał go na szóstkę z plusem. Na jego bazie powstaje najlepszy klasyczny barszcz, bez większych udziwnień – podany z najlepszą białą kiełbasą i jajkiem. Jego przygotowanie niemal nie różni się od przygotowania zupy z proszku, a w smaku i składzie nie ma porównania. Zupa jest prosta, lekko kwaskowa, aromatyczna, pachnąca majerankiem i czosnkiem i idealnie zagęszczona dzięki najlepszemu domowemu zakwasowi. Jak dla mnie, jest to idealny barszcz biały zarówno na Wielkanoc, jak i też bez większej okazji, na co dzień, bo z kawałkiem świeżego pieczywa jest to pełnowartościowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny, który można przygotować po przyjściu z pracy bez większego wysiłku. Wystarczy tylko mieć gotowy zakwas w lodówce, a ten z kolei może tam stać nawet długie miesiące.
Składniki:(ok. 4 porcje)- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera lub selera naciowego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
- 2-3 kawałki białej surowej kiełbasy dobrej jakości
- 250ml zakwasu na barszcz biały
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Warzywa oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, jak do rosołu. Zalej około 1,5l zimnej wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz i gotuj około 20 minut.
- Gdy warzywa będą prawie miękkie dodaj kiełbasę i gotuj kolejne 15 minut na małym ogniu.
- Z wywaru usuń warzywa i kiełbasę i dodaj zakwas mieszając. Doprowadź do wrzenia często mieszając, aby nie powstały grudki na dnie.
- Dopraw do smaku i gotuj przez kolejne 10 minut.
- Na koniec dodaj majeranek i śmietanę (przed dodaniem wymieszaj śmietanę z łyżką gorącego płynu, aby zapobiec zwarzeniu).
- Podawaj z białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!