Bardzo leniwie czyli o kluseczkach

Po wyfroterowaniu akrów podłóg, polukrowaniu pierniczków liczonych w setki, wyfiletowaniu ławicy karpi okazuje się, że wypadałoby zjeść coś na obiad (wszak musisz mieć jeszcze energię do ulepienia -nastu tuzinów uszek z grzybami).
Coś pysznego, szybkiego w przygotowaniu i (żeby jednak pozostać w świątecznym nastroju) pachnącego cynamonem. Może więc kluseczki? Serdecznie polecam!

Zdjęcie - Bardzo leniwie czyli o kluseczkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bardzo leniwie czyli o kluseczkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bardzo leniwie czyli o kluseczkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo leniwie czyli o kluseczkach

Agata, 17 grudnia 2010

Zdjęcie - Bardzo leniwie czyli o kluseczkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • mielony twaróg - 400 g
  • ziemniaki - 6 łyżek, ugotowane dzień wcześniej i przeciśnięte przez praskę
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka krupczatka - 3 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • jajko - 1
  • sól - szczypta
  • do podania
  • cynamon -
  • cukier -
  • masło -

Sposób przygotowania

Ze składników ciasta zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Na minimum pół godziny przed gotowaniem kluseczek schować je do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na kilka mniejszych porcji. Każdą z nich uformować w kształt "wężyka", pokroić ukośnie na ok. 2-centymetrowe kawałeczki. Gotować do momentu wypłynięcia na wierzch w osolonej wodzie.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy