Banica z pokrzywą

Banica z  pokrzywą

Nigdy w życiu nie jadłam klasycznej rodopolskiej banicy, ale wersja z pokrzywą i miętą smakowała wybornie! To znaczy nam smakowała - mnie i mojej córce i to tak, ze zjedliśmy całą... nie naraz, bo trochę na ciepło, trochę na zimno. Polecam szczerze!

Zdjęcie - Banica z  pokrzywą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Lawendowy dom...od kuchni/

Banica z pokrzywą

Składniki:

  • 500g młodej pokrzywy
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula 
  • 3 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 250g fety
  • mięta
  • 300g mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • 150g masła

 

Z mąki, oliwy, soli i  wody (dodałam trochę zimnej i trochę gorącej) wyrobić dość twarde, zwarte ciasto. Uformować kulę i odstawić pod przykryciem na ok. 20 minut, żeby dojrzało.

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pokrojony drobno czosnek i ryż, smażyć przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszajac, a następnie zalać dwiema szklankami wody i zostawić na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę.

W tym czasie zblanszować pokrzywę, dobrze odsączyć na sitku i posiekać. Wymieszać z ryżem, pokruszoną feta, jajkami i posiekaną mięta.

Masło roztopić. Połowę wylać na dno okrągłej formy.

Ciasto podzielić na dwie części - większą i mniejszą. Większą część rozwałkować na placek większy od dna formy (26 - 30 śr.). Wyłożyć nim formę tak by lekko wystawało. Na ciasto wyłożyć farsz, przykryć drugim plackiem, zlepić brzegi, nakłuć wierzch widelcem, polać resztą masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C ok. 25 minut. Po upieczeniu odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Zdjęcie - Banica z  pokrzywą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Banica z  pokrzywą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów