Bánh mì z omletem
"Vietnamese Street Food" wyd. Hardie Grant Books to jedna z moich ulubionych książek kulinarnych, jakie udało mi się zebrać do tej pory. A trochę ich mam;D Może kiedyś o niej napiszę, ale na razie po prostu korzystam z zawartych w niej przepisów. Np. na tę pyszną kanapkę - Bánh mì trứng. To popularne wietnamskie śniadanie, które zwykle kupuje się na ulicznych stoiskach i je w biegu. Ja przygotowałam ją na obiad, bo jest dobra o każdej porze;) Wyjątkowo szybka do przyrządzenia z łatwo dostępnych składników, a przy tym autentyczna i pyszna. Tak prosta i jednocześnie odmienna od tego, co zwykle je się w Polsce. Ja użyłam do niej całej papryczki chili, więc była dość ostra, ale można oczywiście regulować jej ilość, by smakowała każdemu. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo dzięki niemu z tak niewielu składników można otrzymać coś naprawdę wyjątkowego.
Bánh mì z omletem
- 4 jajka
- kilka kropli sosu rybnego
- szczypta soli i pieprzu
- olej do smażenia
- 2 małe bagietki lub 1 większa
- 1/2 ogórka, obrany
- 1 czerwona chili
- mały pęczek kolendry (ew. pietruszki)
- 1/3 łyżki sosu sojowego
W małej miseczce roztrzepać 2 jajka, dodać połowę sosu rybnego i doprawić.
Rozgrzać olej, dodać jajka na patelnię i przechylić ją, by przykryły jej dno.
Delikatnie wymieszać i zostawić jeszcze na minutę.
Przekroić bagietkę i przełożyć na nią omlet.
Ułożyć na nim połowę plastrów ogórka, kolendry i pokrojonej w plastry chili.
Polać sosem sojowym i przykryć górną częścią bagietki.
Powtórzyć z resztą składników i podawać.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 380 kcal