Bananowo-kokosowy budyń jaglany
Coś dla zdrowych łasuchów i waszych pociech. Moje dzieciaki uwielbiają, zwłaszcza ten kilku-miesięczniak. Nie zapominajmy o kaszach w naszej diecie, zwłaszcza o kaszy jaglanej. Działa oczyszczająco i osuszająco na nasz organizm, wzmacnia naszą odporność i „najada” nas na długi czas.
Bananowo-kokosowy budyń jaglany składniki na 2 porcje:- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 100ml jogurtu naturalnego
- 1 duży banan
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Kaszę płuczę i przelewam wrzątkiem, gotuję w mleku na wolnym ogniu. Gdy się rozgotuje, lekko studzę, dodaję jogurt i banana. Wszystko miksuję na gładki budyń. Gęstość budyniu reguluję ilością mleka.
Na koniec dodaję wiórki, mieszam. Podaję z dowolnymi dodatkami na wierzchu.