Bananowe placuszki śniadaniowe
Ostatnio bardzo często cierpię na braki pieczywa. W takie właśnie „bezchlebowe” poranki jem zwykle owsiankę albo jakieś placuszki. Raz z twarogiem, innego dnia z jabłkami, albo tak jak dziś- z bananem.
Te ostatnie są o tyle wyjątkowe, że robi się je bez użycia jajek, choć oczywiście można je dodać do ciasta. Do tego miód albo syrop klonowy i śniadanie gotowe.
Bananowe placuszki śniadaniowe
a
Składniki
- mąka pszenna - 75 g
- mąka pszenna pełnoziarnista - 75 g
- banan - 1 szt, dojrzały
- sok z cytryny - wyciśnięty z 1/3 owocu
- cynamon - szczypta
- stopione masło - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- woda - 1/2 szklanki
- sól - szczypta
Sposób przygotowania
W misce połącz suche składniki ciasta. Banana obierz, rozdrobnij dokładnie widelcem na jednolitą papkę. Wymieszaj mleko z bananami i stopionym masłem, następnie połącz wszystkie składniki, dodając tyle płynu aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Placuszki smaż na rozgrzanej teflonowej patelni (nie trzeba używać tłuszczu). Podawaj ciepłe z konfitura, syropem klonowym, miodem.