Bananowe placuszki śniadaniowe

Ostatnio bardzo często cierpię na braki pieczywa. W takie właśnie „bezchlebowe” poranki jem zwykle owsiankę albo jakieś placuszki. Raz z twarogiem, innego dnia z jabłkami, albo tak jak dziś- z bananem.

Te ostatnie są o tyle wyjątkowe, że robi się je bez użycia jajek, choć oczywiście można je dodać do ciasta. Do tego miód albo syrop klonowy i śniadanie gotowe.

 

Zdjęcie - Bananowe placuszki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bananowe placuszki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bananowe placuszki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bananowe placuszki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bananowe placuszki śniadaniowe

Agata, 15 marca 2011

Zdjęcie - Bananowe placuszki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

a

 

Składniki

  • mąka pszenna - 75 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 75 g
  • banan - 1 szt, dojrzały
  • sok z cytryny - wyciśnięty z 1/3 owocu
  • cynamon - szczypta
  • stopione masło - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • woda - 1/2 szklanki
  • sól - szczypta

Sposób przygotowania

W misce połącz suche składniki ciasta. Banana obierz, rozdrobnij dokładnie widelcem na jednolitą papkę. Wymieszaj mleko z bananami i stopionym masłem, następnie połącz wszystkie składniki, dodając tyle płynu aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Placuszki smaż na rozgrzanej teflonowej patelni (nie trzeba używać tłuszczu). Podawaj ciepłe z konfitura, syropem klonowym, miodem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy