Bananowe pancakes
Pancakes, ulubione placki śniadanowe krajów anglosaskich bardzo przypomninają polskie racuchy. Z tego powodu goszczą na naszych stołach najczęściej w porze obiadowej. Uwielbiane przez dzieci. W wersji minimalistycznej można je podać tylko z syropem klonowym lub miodem. U mnie na bogato, z sosem jogurtowym, orzechami włoskimi i jagodami. Wielbiciele bananów będą zachwyceni, bo są mocno bananowe w smaku. Zapraszam do przepisu!
Składniki:
2 jajka
1-2 łyżki cukru/ksylitolu
szczypta soli
2 małe banany
100 ml mleka
200 g mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
olej do pieczenia
posiekane orzechy włoskie
jagody
sos jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego
1 łyżka soku z cyryny
1 łyżka miodu
Wykonanie:
- jajka ubić z cukrem na kogel-mogel. Dodać szczyptę soli
- banany obrać, pokroić i przy pomocu blendera zrobić bananowe puree. Wmieszać do jajek banany i dodać mleko
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W 3 porcjach wmieszać do ciasta
- nakładać po 1 łyżce ciasta na średnio gorącą, natłuszczoną patelnię. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony
- gotowe placuszki ułożyć w piramidę. Podawać z sosem jogurtowym, posiekanymi orzechami włoskimi i jagodami