Bananowe pancakes z solonym sosem karmelowym
Pure z banana jest dość oczywistym dodatkiem do ciast, okazuje się jednak, że jest też doskonałym dodatkiem do puszystych pancakes, nadając im wilgotną konsystencję. Do naleśników bananowych świetnie pasuje syrop klonowy, jednak jeśli macie choć chwilę wolnego czasu pokuście się o zrobienie do placuszków maślano-karmelowego sosu, jest o niebo lepszy.
Składniki na ok 12 szt
Czas przygotowania 25 min
1 banan
2 jajka
3 łyżki jasnego cukru brązowego
1 łyżka masła, roztopione
125 ml maślanki
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
masło klarowane do smażenia
Sos karmelowy
50 g masła
50 g jasnego cukru brązowego
100 ml śmietanki 30 %
1/2 łyżeczki soli morskiej
50 g grubo posiekanych orzechów włoskich lub pekan
Przygotowanie:
1. Banana obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy całość do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiamy na chwilę, można także przygotować ciasto wcześniej i przechowywać w lodówce 2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, nakładamy po łyżce ciasta i smażymy na średnim ogniu, kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się delikatne pęcherzyki obracamy naleśniki na drugą stronę3. Sos - wszystkie składniki sosu, poza orzechami, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy całość aż sos zgęstnieje i nabierze karmelowej barwy4. Pancakes podajemy z sosem karmelowym i orzechami