Bakłażany w sosie pomidorowym

Bakłażan to takie warzywo, do którego musiałam się przekonać  a trochę to trwało. Nieodpowiednio przygotowany smakuje jak gąbka i dlatego dziwiłam czym się tak wszyscy zachwycają. Dopiero ten przepis przekonał mnie, że jednak warto siegać po bakłażany. Poszperałam trochę w sieci i dowiedziałam się, że bakłażan w sosie pomidorowym to bardzo popularne danie więc dzisiaj pojawia się i u mnie. Jest to taki mix przepisów, które widziałam.

Zdjęcie - Bakłażany w sosie  pomidorowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 świeże pomidory
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła
  • oliwa do smażenia

Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Cebulę pokroić w plasterki, czsosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pomidory, sól, pieprz, zioła i dusić chwilę. Włożyć bakłażany i dusić aż warzywa będą miękkie a sos odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Fasolka szparagowa w pomidorach z oregano
6

Fasolka szparagowa w pomidorac…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zapiekanki z szynką parmeńską i pieczonym czosnkiem
12

Zapiekanki z szynką parmeńską…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Szpinak i granat
2

Szpinak i granat

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

KALAREPA DUSZONA
2

KALAREPA DUSZONA

Laura Laura
Cafe Babilon

brukselka pod beszamelem
3

brukselka pod beszamelem

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

bakłażan pomidor  i oliwki
2

bakłażan pomidor i oliwki

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia