Bakłażany w sosie pomidorowym

Bakłażany w sosie  pomidorowym

Bakłażan to takie warzywo, do którego musiałam się przekonać  a trochę to trwało. Nieodpowiednio przygotowany smakuje jak gąbka i dlatego dziwiłam czym się tak wszyscy zachwycają. Dopiero ten przepis przekonał mnie, że jednak warto siegać po bakłażany. Poszperałam trochę w sieci i dowiedziałam się, że bakłażan w sosie pomidorowym to bardzo popularne danie więc dzisiaj pojawia się i u mnie. Jest to taki mix przepisów, które widziałam.

Zdjęcie - Bakłażany w sosie  pomidorowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 świeże pomidory
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła
  • oliwa do smażenia

Pomidory naciąć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Cebulę pokroić w plasterki, czsosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pomidory, sól, pieprz, zioła i dusić chwilę. Włożyć bakłażany i dusić aż warzywa będą miękkie a sos odparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów