Bakłażany w pomidorach

Moja znajomość z bakłażanem nie zaczęła się dobrze i przez dłuższy czas nie mogłam się do niego przekonać. Próbowałam różnych dań, według różnych przepisów i  już wiem, że smaczny bakłażan powinien być mięciutki, wręcz rozciapany, najlepiej pieczony lub smażony w oliwie lub sosie. Dzisiejsze danie to właśnie bakłażan pieczony w sosie pomidorowym, dość pikantnym, z wyczuwalną słodkawą nutą. Do tego rozmaryn, czosnek i oliwki. Danie idealne na letni obiad lub kolację.

Zdjęcie - Bakłażany w  pomidorach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja

Składniki:

  • 6 dużych pomidorów
  • 3 bakłażany
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • garść czarnych oliwek
  • 60 ml oleju
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • czerwona, mielona papryka
  • rozmaryn
  • szklanka białego wina

Bakłażany pokroić, posolić i odstawić na godzinę. Po tym czasie odsączyć na papierowym ręczniku. Spryskać oliwą i grilować z każdej strony. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Cebulę obrać, pokroić, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Następnie dodać pomidory, sól, paprykę, cukier, pieprz. Dolać trochę wody, wino i dusić razem około 25 minut. Sos nie powinien byc zbyt rzadki bo i tak się wypiecze. Pod koniec dodać oliwki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ugrilowanego bakłażana, zalać sosem pomidorowym i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Danie podawac z ryżem lub pieczywem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy