Bakłażany pieczone z granatem
Doskonała, przepyszna i jakże dekoracyjna przekąska z pieczonych bakłażanów ze sródziemnomorskim granatem w sosie smietankowym.
Tylko nie mówcie, że nie lubicie bakłażanów, warto spróbować, ponieważ smakuje wyjątkowo, a przy tym przygotowanie jest proste .
Bakłażany pieczone doskonale smakują z wiejskim chlebkiem lub pitą.
Bardzo polecam !
Bakłażany pieczone z granatemSkładniki:
2 -3 bakłażany
60 ml oliwy
1 granat
1 łyżeczka tymianku
sól gruboziarnista
pieprz czarny
oraz:
listki bazylii
tymianek cytrynowy swieży lub gałązki
Bakłażany pieczone z granatem Bakłażany pieczone z granatemSkładniki na sos:
120 g kwasnej smietany
100 g jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku roztarty
szczypta soli
Bakłażany pieczone z granatemWykonanie:
Bakłażany przekroić wzdłuż przez srodek, skropić.
Naciąć ostrym nożem na krzyż tylko srodki miąższu, tak aby nie przeciąć skórki.
Skropić obficie oliwą, posypać solą, pieprzem i tymiankiem.
Piec w naczyniu żaroodpornym w temp. 200’C przez 30 minut.
Odstawić do przestudzenia.
Smietanę wymieszać z jogurtem i czosnkiem, posolić do smaku.
Nałożyć dużo sosu na wierzch bakłążanów i posypać pestkami granatu.
Podawać z chlebem lub chlebkiem pitą.
Smacznego ?
inspiracja: „Obfitosć” Yotama Ottolenghi
Bakłażany pieczone z granatem