Bakłażan ze szpinakiem
Bakłażan ze szpinakiem – moje ostatnio ulubione danie, czyli próba powtórki danie z restauracji Dworcowej w Krakowie.
Próba odtworzenia wg mnie jak najbardziej udana – danie pyszne, aczkolwiek inne Zapytałam na FB czy ktoś będzie zainteresowany moim przepisem i podniosły się głosy, że tak, że chętnie więc proszę bardzo o to i mój pomysł I to jest danie, które jem w czasie diety np. na kolację.
Bakłażan ze szpinakiem
- 1 nieduży bakłażan
- szpinak baby ( zakupiony w Biedronce)
- 1 łyżeczka gorgonzoli
- oliwa w spryskiwaczu
- pieprz
- ew. pomidorki koktailowe
Bakłażana myjemy pod zimną wodą i kroimy w poprzek na plastry. Rozgrzewamy patelnię teflonową / grillową. Bakłażana delikatnie spryskujemy oliwą i układamy na patelni / grillu. Smażymy / grillujemy bakłażana po około 5-6 minut z każdej strony aż zrobi się przyrumieniony i lekko „przeźroczysty”. Rozgrzewamy kolejną patelnię i na nią wrzucamy szpinak + 1 łyżkę wody i lekko podduszamy szpinak, po chwili dodajemy gorgonzolę i mieszamy razem. Gorgonzola lekko odparuje, ale jej pyszny smak i aromat połączy się ze szpinakiem.
Na talerz przekładamy delikatnie plaster bakłażana i na nim układamy szpinak potem kolejny plaster bakłażana i gotowe, ja jeszcze swojego bakłażana lekko skropiłam oliwą i posypałam świeżo zmielonym pieprzem.