Bajgle szpinakowe


Jest kilka teorii mówiących o pochodzeniu bajgli. Jedna z nich głosi, że pieczywo to wywodzi się z Krakowa, a dowodem na to jest pochodząca z XVII wieku wzmianka dotycząca zwyczaju wręczania bajgli żydowskim kobietom zaraz po porodzie, zamieszczona w krakowskich annałach miejskich. Inna teoria mówi, że bajgle do Polski trafiły z Wiednia, jako podarunek dla króla Jana III Sobieskiego na cześć zwycięstwa nad Turkami w 1683 roku. Tak czy inaczej, na początku XX wieku wraz z żydowskimi emigrantami bajgle wyemigrowały do Nowego Jorku, gdzie zrobiły zawrotną karierę i są bardzo popularne do dzisiaj.


Pomimo tego, że historycznie bajgle są mocno związane z Polską, bardzo trudno jest je u nas kupić. Nie udało mi się jak dotąd znaleźć ich w żadnej piekarni. Znam natomiast miejsce w Szczecinie, gdzie serwowane są wyśmienite bajgle w formie ciepłych kanapek 👉 Bajgle Króla Jana (to tu). Jeśli będziecie kiedyś w mieście nad Odrą, wstąpcie koniecznie na bajgla z pastrami (mój ulubiony), lub z czym tam lubicie, bo wszystkie są wyśmienite.


Czym różnią się bajgle od innych bułek? Na pierwszy rzut oka- wiadomo- charakterystyczną dziurką w środku, a poza tym? Przede wszystkim strukturą ciasta, które jest dość zbite, lekko wilgotne i trochę gumowato-gąbczaste. Naprawdę pyszne i wyjątkowe! Domowa produkcja bajgli nie jest trudna, ale trochę czasochłonna. Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na szpinakowe bajgle, bo ciekawie wyglądają i są pyszne. Razem z pastą jajeczną, szparagami i warzywami polecają się na weekendowe śniadanie.
Zdjęcie - Bajgle szpinakowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BAJGLE
Składniki:

300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
20 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
40 g świeżego szpinaku baby
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka miodu biały i
czarny sezam

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy do kubka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki, 50 ml wody, wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Pozostałe 100 ml wody i szpinak dokładnie miksujemy blenderem. Mąkę mieszamy z solą w misie miksera, dodajemy wyrośnięte drożdże i zmiksowany szpinak. Wszystko razem wyrabiamy mikserem lub zagniatamy ręcznie do uzyskania gładkiego i elestycznego zielonego ciasta. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 4 równe części, formujemy bułeczki, w każdej robimy na środku otwór o średnicy około 2 cm. Uformowane bajgle przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Zagotowujemy wodę w garnku, solimy ją, dodajemy łyżeczkę miodu i gotujemy w niej bajgle po około 1 minucie z każdej strony. Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bajgle posypujemy sezamem i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni C.

PASTA JAJECZNA
Składniki:
4 jajka
2 łyżki majonezu
szczypiorek
sól pieprz
szczypta kurkumy

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą. Dodajemy posiekany szczypiorek i wszystko razem mieszamy.
DODATKI zielone szparagi ugotowane na parze rzodkiewka kiełki jarmużu




Zdjęcie - Bajgle szpinakowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bajgle szpinakowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bajgle szpinakowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki ze szpinakiem. Zawijamy w kwietniowej Piekarni!
1

Bułeczki ze szpinakiem. Zawija…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zakręcony chleb ze szpinakiem

Zakręcony chleb ze szpinakiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Udka pieczone po amerykańsku

Udka pieczone po amerykańsku

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sakiewki schabowe od serca

Sakiewki schabowe od serca

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Sałatka z truskawkami. Idealna na czerwiec. Fragment

Sałatka z truskawkami. Idealna…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Fish & chips po staropolsku

Fish & chips po staropolsku

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki z ziemniakami i cukinią
1

Gołąbki z ziemniakami i cukini…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Zupa krem z kalafiora z białą czekoladą

Zupa krem z kalafiora z białą…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Zrazy z mięsa mielonego
1

Zrazy z mięsa mielonego

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym

Polędwiczki wieprzowe z sosem…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Sałatka hawajska z kurczakiem i ananasem

Sałatka hawajska z kurczakiem…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Kurczak z woka z ryżem i warzywami

Kurczak z woka z ryżem i warzy…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit