Bajgle pizzowe

Taka wersja pizzy z pewnością zaskoczy gości na nie jednej imprezie! Bajgle wystarczy podać z sosem czosnkowym ( przepis tutaj ) i idealna przekąska gotowa!
Zdjęcie - Bajgle pizzowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto:

  • 500g mąki
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • keczup lub koncentrat pomidorowy

Farsz:

  • 200 g szynki lub kiełbasy
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • kukurydza
  • oregano
  • ser żółty

Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier oliwę oraz wodę. Zagnieć jednolite ciasto, w razie potrzeby dodając wody lub mąki. Gotowe odstaw do wyrośnięcia na ok 30 min.

Farsz:
Szynkę/ kiełbasę, cebulę oraz paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Wszystkie składniki podsmaż na patelni. Jeśli do farszu używamy kiełbasy, możemy podsmażyć ją w pierwszej kolejności a na tłuszczu który się wytopi podsmażyć resztę składników ( bez sera). Gotowy farsz od razu można wykładać na ciasto.

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na stolicy delikatnie podsypując mąką na grubość ok 0,5 cm. Następnie podziel na 4 części. Każdą cześć posmaruj keczupem, posyp oregano i nałóż gotowy farsz lub pojedyncze składniki oraz ser żółty na brzegu kawałka. Kolejnym krokiem jest zwinięcie "mini roladki" i skręcenie jej na kształt bajgla sklejając ze sobą luźne brzegi.

Zdjęcie - Bajgle pizzowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bajgle pizzowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gotowe bajgle odstaw na 15 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki posmaruj mlekiem i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 C aż będą rumiane.

Zdjęcie - Bajgle pizzowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bajgle pizzowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chrupkie pieczywo
2

Chrupkie pieczywo

Malwinka Malwinka
Przepyszne

Precle z gruboziarnistą solą
2

Precle z gruboziarnistą solą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Paluchy  makowe
2

Paluchy makowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Paluchy makowe
3

Paluchy makowe

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Placki z cukinii z prażonym słonecznikiem

Placki z cukinii z prażonym sł…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babeczki z wiśniami i lukrem malinowym

Babeczki z wiśniami i lukrem m…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Bagietki nadziewane kurczakiem
2

Bagietki nadziewane kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.

Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szparagi w szynce
2

Szparagi w szynce

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gofry a’la pizza
1

Gofry a’la pizza

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Roladki z tortilli z pastą jajeczno i awokado
1

Roladki z tortilli z pastą jaj…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Szparagi z łososiem wędzonym
1

Szparagi z łososiem wędzonym

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne