Bajgle na słodko

Zdjęcie - Bajgle na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie wiem czemu, ale robienie bajgli od dawna sprawia mi więcej przyjemności niż robienie jakiegokolwiek innego pieczywa. Strasznie lubię moment wrzucania ich do garnka, gdy pod wpływem gorącej wody podwajają objętość. Niestety mają też pewną wadę.

Idealnie smakują zaraz po upieczeniu, a gdy ostygną, stają się gumowe. Najlepiej wiec zaplanować spożycie ich zaraz po wyjęciu z piekarnika, co wiąże się też z ogromną smakową satysfakcją.
Tym razem postawiłam na wersję na słodko.

Polecam posmarowanie ich kremowym twarożkiem czy dżemem. Ja za to, co podkreślałam już wielokrotnie, uwielbiam połączenie słodkiego pieczywa z wytrawnymi dodatkami.

Zdjęcie - Bajgle na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bajgle na słodko - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bajgle na słodko Drukuj Autor: Śliwka Czas przygotowania: 2 hours 30 mins Czas pieczenia: 20 mins Całkowity czas: 2 hours 50 mins Składniki
  • 350 g. mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • ok. 300 ml. ciepłej wody
  • 1 jajko
  • cukier do posypania
Przygotowanie
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże , sól i cukier.
  2. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj aż uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję.
  3. Zagniataj jeszcze dodatkowo przez 5 minut.
  4. Wsadź ciasto do miski, przykryj miskę folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) w celu podwojenia objętości (na ok. 1,5 godziny).
  5. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę i podziel ciasto na 5 równych części.
  6. Z każdej części uformuj bułeczkę i wykrój dziurkę po środku. Dziurki delikatnie rozszerz palcami.
  7. Ułóż gotowe bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryj materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dodatkowe pół godziny.
  8. Rozgrzej wodę w dużym garnku. Posól jedną łyżką soli.
  9. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
  10. Gdy woda się zagotuje, a bajgle wyrosły, potnij papier do pieczenia na którym wyrastały i delikatnie wkładaj do wody, razem z kawałkiem papieru. Gotuj po 30 sekund z każdej strony i wykładaj łyżką cedzakową na wyłożonej nowym arkuszem papieru do pieczenia blachę.
  11. Każdego bajgla posmaruj jajkiem, używając pędzelka i posyp z góry cukrem.
  12. Blachę umieść w wyżej części piekarnika i piecz przez ok. 10 minut aż zbrązowieją.
2.2.8

Przepisy z tych kategorii

Słodkie bułeczki z kruszonką*
2

Słodkie bułeczki z kruszonką*

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Drożdżówki z kruszonką
5

Drożdżówki z kruszonką

upl upl
Niebo w gębie

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
1

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wuzetka cynamonowa
2

Wuzetka cynamonowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Zupa z groszku łuskanego i warzyw
1

Zupa z groszku łuskanego i war…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kasza jaglana z jabłkami
1

Kasza jaglana z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z mango na migdałowym spodzie
1

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Karpatka z kremem budyniowym
2

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje